Nu trebuie să ai mulți bani pentru a suferi de acest sindrom. Cazurile de „ricopatie” sau la copiii și adolescenții din clasa de mijloc devin tot mai frecvente. Părinții de astăzi, din cauza responsabilităților sau efortului de a se poziționa economic, nu petrec suficient timp crescându-și copiii. Acest lucru înseamnă că ajung să le ofere cadouri materiale pentru a umple acel gol, ceea ce are consecințele sale. Unul dintre primele semne apare atunci când copilul își exprimă plictiseala cu o frecvență relativă. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că are o cameră plină de jucării și tot felul de gadgeturi.

Atunci când copilul primește un lucru pentru a evita crizele de furie, se încurajează acest comportament. La fel se întâmplă dacă este răsplătit tot timpul pentru că se comportă bine.

O altă modalitate de a dezvolta sindromul este cumpărarea de cadouri scumpe, chiar dacă nu este o ocazie specială. Unii părinți amână cheltuielile familiei pentru a-i îndeplini copilului un capriciu. Aceste atitudini din partea părinților dau naștere sindromului copilului bogat, punând în pericol sănătatea emoțională și fizică a celor mici.

Consecințele asupra sănătății fizice și emoționale

Pe lângă semnele menționate mai sus, aceleași investigații vorbesc și despre o altă serie de „simptome” sau caracteristici pe care le prezintă tinerii cu sindromul copilului bogat:

  • Stimă de sine scăzută și pierderea motivației.
  • Sunt incapabili să tolereze frustrările, deoarece cred că merită totul.
  • Nu se confruntă cu propriile probleme. Ei cred că mama și tata vor veni mereu să-i repare.
  • Inconștiența lor îi face să fie iresponsabili și lipsiți de disciplină.
  • Prezintă un nivel ridicat de stres și anxietate din cauza lipsei de performanță școlară.
  • Au dificultăți în a menține relații armonioase cu semenii lor.
  • Devin neliniștiți și iritabili în legătură cu chestiuni neimportante și ajung să fie foarte nefericiți.
  • Adesea ajung să aibă comportamente dăunătoare, cum ar fi consumul de alcool sau droguri.

Se poate evita sindromul copilului bogat?

Este de o importanță vitală să îi explicăm copilului efortul depus de părinți pentru a avea un stil de viață mai confortabil. Pentru a obține lucruri trebuie să muncești și, uneori, chiar foarte mult. Copilul trebuie să învețe și să economisească.

În cartea Your Child, a Competent Person: Toward New Basic Family Values, terapeutul Jesper Juul afirmă că cei mici trebuie să înțeleagă că există sarcini în interiorul căminului pe care trebuie să le rezolve, fără a fi recompensați pentru asta.

  • Trebuie să-i înveți că trebuie să pună masa, să scoată gunoiul și să-și facă ordine și curățenie în cameră. Aceste activități vor întări valorile copiilor.
     
  • Trebuie să implici copilul în viața reală. Trebuie să învețe să prețuiască ceea ce are și să cultive respectul față de ceilalți. Ca părinți, nu ar trebui să fim supraprotectori; dimpotrivă, este necesar să-i oferim copilului instrumentele care îl ajută să facă față problemelor.
     
  • A fi strict cu copiii este și un act de dragoste, deoarece favorizează dezvoltarea etică și emoțională. Copilul este iubit și atunci când îi sunt impuse limite. El trebuie să muncească din greu pentru a obține ceea ce își dorește.

În cele din urmă, este necesar să ținem cont de faptul că și frustrările fac parte din învățare, iar a ști să le faci față este esențial. Prin aceasta, se încurajează dezvoltarea capacităților emoționale și psihologice care vor transforma copiii in adulți mai fericiți.