În fiecare toamnă, medicii recomandă părinților să facă copiilor o profilaxie împotriva helminților. Cu regret, însă, preparatele medicamentoase împotriva limbricilor nu sunt atât de inofensive, cum ar părea la prima vedere. De aceea, administrarea lor nu se recomandă fără prescrierea medicului. Ce simptome ale prezenței helminților la copilul dvs. ar trebuie să vă îngrijoreze?
Indiferent de tipul paraziților intestinali, simptomele prezenței lor sunt aceleași. De regulă acestea sunt:
* Lipsa apetitului la copil;
* Copilul este iritat și capricios;
* Copii mai mari se pot plânge de dureri în burtică; iar dacă îi rugați să vă arate ce anume îi doare, ei vor arăta în regiunea buricului și în partea de jos a abdomenului;
* Copilul ar putea merge mai des la toaletă pentru ”treaba mare”.
Unul din principalele simptome, că copilul este infestat cu oxiuri (Enterobius) – este mâncărimea în zona anală în timpul nopții. Din această cauză, copilul doarme prost și se foiește de pe o parte pe alta. Iar dacă veți arunca o privire asupra acestei zone, veți observa înroșiri și zgârieturi.
Încă un semn al prezenței helminților la copii - este tusea, care apare din senin și nu se supune niciunui tratament. În acest caz de vină sunt ascaridele, care au nimerit în plămâni. În cazul în care ascaridoza habitează în intestin, aceasta provoacă copiilor vomă și diaree.
Important! Dacă la fetițe apar vulvovaginite, trebuie de urgență să dați analize la infestarea organismului cu helminți, în special la oxiuri.