Când devii părinte nu primești un manual de instrucțiuni pentru creșterea copilului, iar mamele și tații simt pe propria piele cum este atunci când trebuie să ai grijă de un micuț. De multe ori aceștia apelează la prieteni, părinți sau internet pentru a se informa.
Însă, medicul pediatru Helen DeVos, din Michigan, spune adevărul despre lucrurile pe care părinții nu ar trebui să le mai facă atunci când au grijă de copil.
1. Nu mai cautati pe internet sfaturi medicale
Atunci când nu știi ce are copilul tău și nu identifici simptomele corect, primul lucru pe care părinții îl fac este să îl consulte pe „doctor Google”. Și chiar dacă unele site-uri sunt de încredere și vă pot ghida corect, nu este indicat să puneți un diagnostic pe baza a ceea ce citești pe internet. Cel mai bine este să vă adresați medicului. Un diagnostic se bazează pe evaluarea medicală.
2. Nu mai cere antibiotic
Este de înțeles că orice părinte vrea ca micuțul său să se facă bine cât mai repede, numai că antibioticele nu sunt o soluție de fiecare dată. E indicat să primească antibiotice atunci când este vorba despre o infecție, nu în toate cazurile. Când sunt răciți, copiii nu au nevoie de antibiotice, ci doar de timp de vindecare.
3. Nu mai refuzați vaccinările în favoarea metodelor alternative
Dacă unii părinți se grăbesc să-și vaccineze copilul, alții sunt speriați de acestea. Chiar dacă sunt de acord că vaccinurile sunt un lucru bun, ei se tem din multe motive. Există dovezi foarte solide că imunizările împiedică multe boli mortale sau pe cele din copilărie. Problema este că întârzierea vaccinării, în special la copii, dăuneaza sistemului imunitar.
4. Nu lăsați copiii prea mult în fața ecranelor
Să recunoaștem: ecranele fac parte din viața noastră acum. Dar chiar și așa, specialistul spune că trebuie să vă asigurați că micuțul se joacă și în aer liber și socializează. Viața vizează interacțiunea cu alte persoane, încurajându-i astfel pe copii să se joace cu prietenii lor, în loc să le trimită mesaje sau să joace jocuri video online.
5. Un copil nu răcește pentru că s-a jucat afară
Acesta este un mit care nu va dispărea niciodată. Dar copilul tău nu va răci dacă merge 10 secunde până la mașină fără geacă. Bolile virale, cum sunt răcelile, provin din răspândirea germenilor - copiii ating totul și apoi duc mâna la nas, la gură, la ochi. Așa răcesc! Iarna, de exemplu, copiii răcesc atât de des pentru că stau într-un spațiu mic întreaga zi la școală.
6. Nu mai folosi bețișoare de urechi
Ai putea crede că menții igiena celui mic în acest fel, dar, în realitate, tot ce faci este să împingi ceara tot mai adânc în canalul auditiv. Copiii pot resimți dureri și o scădere a auzului.
7. Nu te speria de temperatura copilului
Poate să fie alarmant când cel mic are o temperatură peste medie, dar atunci când se întâmplă, după etapa de nou-născut ar trebui să consulți un medic și să nu te panichezi. E doar un simptom precum nasul înfundat, tusea sau durerea. Diagnosticarea corectă impune și tratamentul corect. Episoadele de febră ar trebui să ne alarmeze foarte rar.