Introducerea diversificării reprezintă un prag important în viața oricărui copil, deoarece marchează începutul obiceiurilor alimentare care îl vor însoți și la maturitate. Cu atât de multe informații la îndemână și recomandări diverse, este ușor să nu mai poți discerne corect. Îți explicăm în continuare ce sfaturi despre diversificare nu mai sunt de actualitate.

1. Începe să oferi bebelușului cereale cât mai devreme pentru a-l ajuta să doarmă bine noaptea

Nu există nicio dovadă științifică că bebelușii dorm mai bine când au burticile pline, dar studiile arată că cei care încep prea devreme diversificarea au șanse mai mari să dezvolte alergii alimentare, subliniază medicul Laura Grunbaum. Pediatrii recomandă începerea diversificării în intervalul de vârstă 4-6 luni și introducerea unui aliment pe rând. Mai există un sfat care spun că cerealele reprezintă alegerea ideală ca prim aliment în diversificare. Deși au textura potrivită, fiind ușor de consumat de bebeluș, bogat în nutrimente și fortificat cu minerale, există multe alte alimente mult mai potrivite (cerealele rămânând rezervate copiilor care se confruntă cu un deficit ponderal).

2. Trebuie să introduci cât mai târziu alimentele alergene pentru a evita declanșarea alergiilor

Conform Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie, doar 8% dintre copiii cu vârsta sub 6 ani au demonstrat simptome de alergii, 2-5% având alergii confirmate. Alunele sunt alimentul principal cauzator de reacții alergice la copii în SUA. Unele alergii pot fi atât de grave încât să cauzeze decesul. Specialiștii însă nu mai sunt de părere că trebuie să amâni introducerea lor, ci să le oferi în doze mici, pentru a obișnui corpul, ceea ce recomandă și Academia Americană a Pediatrilor. Poți presăra puține alune măcinate în preparatele pe care le servești bebelușului. Cea mai bună modalitate de a verifica prezența alergiilor sau a intoleranțelor constă în regula de a aștepta 3 zile după ce îi oferi un aliment pentru a verifica eventuale simptome.

3. Bebelușii refuză doar alimentele care nu le plac

Nu reprezintă un secret că bebelușii pot să fie mofturoși, dar nu are nicio legătură cu preferințele alimentare, ci pur și simplu cu perioada de care au nevoie pentru a se obișnui cu gustul unui nou aliment. Un studiu realizat de Departamentul de Studii pentru Dezvoltarea Umană și a Familiei din cadrul Universității Penn a demonstrat că părinții ar trebui să ofere un aliment de 6-8 ori până să fie acceptat de bebeluș. Părintele știe ce alimente sunt importante pentru creșterea și dezvoltarea sa și este datoria sa să ajute copilul să se obișnuiască cu ele.

4. Bebelușii știu ce ar trebui să mănânce

Unele mame consideră că bebelușii sunt înzestrați cu un instinct natural pentru alimentele pe care ar trebui să le consume. Însă acest lucru nu este adevărat. Un bebeluș care primește o gamă largă de alimente nu se va îndrepta către cele sănătoase, ci către cele care arată cel mai interesant. Odată ce este capabil să se hrănească singur, poți încuraja consumul alimentelor sănătoase oferindu-i finger foods din avocado, cartofi dulci și fructe.

5. Începe diversificarea cu un aliment dulce

Primul instinct când începi diversficarea poate fi să îi oferi bebelușului alimente fade sau dulci. Dar nu trebuie să subestimezi papilele gustative ale bebelușului tău. Specialiștii recomandă să începi cu legumele pentru că în acest fel cel mic nu se va obișnui cu gustul dulce și nu-l va căuta constant.

6. Nu folosi condimente la mâncarea pregătită bebelușului

Chiar dacă nu pregătești vreun fel de mâncare deosebit, folosind condimente naturale, diverse plante, îți vei obișnui copilul cu gusturile meselor în familie. O aromă de usturoi sau puțin busuioc nu îi dăunează. Adevărul este că majoritatea părinților se tem că cei mici nu vor aprecia diverse gusturi și ajung din această teamă să îi determine să fie mofturoși. Când vine vorba despre sare, chiar dacă are un gust bun în mâncare, trebuie evitată în mâncarea bebelușilor; la fel ca zahărul, poate crea dependență și solicită în plus rinichii lor imaturi. De asemenea, nu folosi mierea decât după vârsta de un an pentru a evita riscul de botulism.

7. Alimentele nepasteurizate sunt benefice pentru bebeluș

Consumul de alimente nepasteurizate din lapte presupune un risc crescut pentru femeile gravide și bebeluș. Procesul de pasteurizare elimină bacterii precum Listeria, Campylobacter, Salmonella, Brucella și E-Coli care pot cauza boli potențial fatale precum meningită și infecții diareice la copii de vârstă mică.

8. Bebelușul trebuie să evite glutenul pentru a preveni boala celiacă

Studiile recente demonstrează că boala celiacă nu este prevenită prin introducerea tardivă a glutenului în alimentația copilului. Grâul poate fi oferit în siguranță după primele alimente din diversificare sau în jurul vârstei de 6 luni. Este important să nu limitezi inutil alimentele deoarece cerealele care conțin gluten sunt adesea fortifiate cu complex de vitamine B și alte nutrimente ce fac parte din alimentația echilibrată a unui copil.

9. Nu trebuie să oferi iaurt copilului mai mic de 1 an

Acest sfat poate să inducă în eroare deoarece laptele integral nu este recomandat de obicei sub vârsta de 1 an pentru că nu conține la fel de multe nutrimente ca laptele matern sau laptele praf și este mai greu digerabil. Iar dacă un bebeluș consumă o cantitate mare de lapte integral se poate simți plin și nu va consuma alte alimente mai nutritive. Iaurtul însă este mai ușor de digerat datorită procesului de fermentare și nu este consumat în cantități atât de mari încât să influențeze alimentația echilibrată a copilului tău. Dacă cel mic nu se confruntă cu o alergie la proteina laptelui de vacă și a tolerat deja câteva alimente în diversificare, poți discuta cu medicul pediatru pentru a-i oferi iaurt.

10. Trebuie să întrerupi alăptarea odată ce începi diversificarea

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, cu posibilitatea de continuare până la 2 ani. Laptele matern (dacă ai posibilitatea să alăptezi) continuă să rămână cea mai importantă sursă de nutriție pentru bebelușul tău pe parcursul primului an de viață.