Medicul pediatru Mihai Craiu a dezvăluit noi informații utile pentru părinți și a mărturisit că foarte mulți dintre ei sunt speriați când aud de pneumonie la copii și de obicei le administrează antibiotice. Doctorul spune însă că majoritatea pneumoniilor care apar la copiii de până în 5 ani sunt cauzate de boli virale, de aceea NU este recomandat antibioticul pentru tratarea ei.
"A venit vremea rece, a început vacanța și s-au umplut unitățile de urgențe, cu o mulțime de copii, cu boli respiratorii și febră. Pentru părintele unui copil răcit cel mai îngrijorător diagnostic pare a fi "pneumonie". Și nu numai pentru părinte... Mulți medici tineri sau mai puțin tineri se află în fața unei dileme decizionale în cazul unui astfel de pacient:
Prescriu sau NU prescriu antibiotic?
Răspunsul îl oferă acest studiu prospectiv de mari dimensiuni, efectuat în SUA, sub coordonarea CDC. Faimosul studiu EPIC - Etiology of Pneumonia în the Community.
Din toți copiii cu diagnostic de pneumonie 89% aveau modificări radiologice, deci chiar au fost diagnosticați riguros, conform tuturor standardelor actuale. Iar la acești copii s-a găsit "musafirul nedorit" (microbul sau virusul cauzal al pneumoniei) în 81% din cazuri. Surpriza o constituie CAUZELE pneumoniei comunitare la copil.
Imensa majoritate a pneumoniilor dovedite radiologic la copilul sub 5 ani sunt boli VIRALE. Doar 1 din 6 pneumonii sunt produse de bacterii (8% de o bacterie singură și 7% de o bacteria asociată cu un virus). Concluzia pentru această vacanță - nu vă grăbiți cu antibioticele sub formă de automedicație sau în urma unui consult telefonic. Mergeți, cu al dumneavoastră copil, la medic.
În cazurile dificile, sunt necesare analize pentru a putea fi siguri de utilitatea prescripției de antibiotic, deoarece sunt de 5 ori mai frecvente episoadele în care administrarea antibioticului este INUTILĂ și DĂUNĂTOARE", a scris medicul pediatru Mihai Craiu pe o rețea de socializare.