Au mai rămas doar câteva zile până la sfârșitul acestei veri, iar asta înseamnă că a venit timpul să pregătești imunitatea micuțului tău pentru începutul noului sezon. Apropo, medicii pediatri ne dau din start o veste bună și ne asigură că este normal ca un copil să răcească uneori.

Statisticile spun că preșcolarii au în medie 9 răceli pe an, copiii aflați în colectivitate școlară răcesc cam de 12 ori pe an, iar adolescenții și adulții au în medie 7 răceli pe an. Sezonul răcelilor începe din luna septembrie și ține până în aprilie inclusiv, așa că cei mici de regulă răcesc cel mai mult în acest interval de timp. 

Să începem cu bebelușii alăptați la sân. În primul an de viață răcelile se întâlnesc destul de rar. Organismul bebelușului este protejat de anticorpi care se epuizează la 9-12 luni. Ulterior, intră în joc imunitatea copilului, care se formează treptat pentru a proteja organismul copilului de tot felul de infecții.

Dacă bebelușul este hrănit cu lapte praf, riscul de îmbolnăvire este mult mai mare. Până în prezent nu s-a inventat formula ideală care să reproducă întocmai conținutul laptelui matern. Anticorpii bebelușului se vor forma lent, iar reacția sistemului imunitar la infecțiile venite din exterior este încă fragilă. În grupul de risc sunt nou-născuții și bebelușii care au suferit de hipoxie (deficitul de oxigen) sau infecțiile suferite în perioada intrauterină care se transmit de la mamă la făt.

Este important ca atunci când observi primele simptome ale unei infecții să reacționezi rapid și să te adresezi de urgență la medic, pentru că boala ar putea evolua timp de câteva ore.

Cu excepția nou-născuților, răcelile la copiii sănătoși nu prezintă niciun pericol, în ciuda neplăcerilor cauzate prin alterarea stării lor generale.

Întrucât răcelile sunt, prin definiție, infecții virale, antibioticul nu este de niciun folos în tratamentul lor, știut fiind faptul că antibioticul se administrează în cazul tratării bacteriilor.

Reguli importante pentru protejarea sistemului imun al copilului:

  • Alimentație corectă și echilibrată, bogată în fructe și legume, în special: grepfruit, afine, roşii , broccoli, cartofi dulci, morcovi, ardei graşi, caise, dovleac sau mango.
     
  • Respectarea regulilor de igienă: învățați-l pe cel mic să folosească şervețelul de fiecare dată când strănută sau tuşeşte, să se spele pe mâini regulat şi să dezinfectați periodic produsele cu care intră în contact copilul.
     
  • Nu expuneți copilul la fumul de țigară! Acest gest creşte riscul de bronşită, infecții ale urechii, astm sau alte probleme respiratorii.