Ți s-a întâmplat și ție să dormi liniștită și la un moment dat să te trezești brusc din cauza unor mâinuțe care încearcă să îți deschidă pleoapele? De fapt, se întâmplă cu toți asta, pentru că cei mici resimt un fel de ”panică” atunci când simt că lipsești de lângă ei.
Teoria atașamentului spune că atunci când răspunzi nevoilor copilului tău, o legătură puternică este formată și își lasă amprenta în personalitatea lor, servind ca bază pentru toate legăturile emoționale viitoare. Deci copiii tăi te iubesc și depind de tine. și se pot simți anxioși atunci când se separă involuntar de tine, ca de exemplu atunci când dormi.
Ce spun psihologii
Psihologul pentru copii Esther Cohen sugerează că este destul de universal faptul că sugarii și copiii mici încearcă să deschidă ochii părinților lor care dorm. Teoria ei este că atunci când ești prezent, dar cu ochii închiși, nu ești activ la nevoile lui, iar la un anumit nivel acest lucru provoacă copilului tău o formă de „suferință emoțională”. Deci, cea mai bună și mai ușoară cale pentru a se simți mai bine este să te trezești.
Cohen consideră că restabilirea contactului ocular pune la punct decalajul dintre prezența fizică și prezența emoțională. Copiii tăi sunt ușurați că ești alert, pregătit pentru a interacționa cu ei și disponibil pentru a-i proteja.
La naștere, creierul tău reprezintă doar aproximativ 25% din volumul său adult. Născuți vulnerabili, depindem de îngrijire și iubire ani la rând.
Copiii au, de asemenea, sensul a ceea ce se numește permanența obiectului - capacitatea de a înțelege cine sau ce este sau nu este prezent. Așadar, data viitoare când te strecori discret pentru un pui de somn și copilul tău te caută, să știi că este un instinct natural pentru ei, iar la un moment dat vor trece peste asta.