În baza articolelor despre alimentația complementară, noi, lejer, le permitem copiilor să guste tot ce se află în farfuria noastră. Însă, de sărbători, pe masa maturilor ar putea fi bucate deloc sănătoase pentru micuț.
În timpul sărbătorilor grija pentru rația alimentară a copilului trebuie să fie deosebită: prea multe bucate pentru maturi de pe masa de sărbătoare, sunt pur și simplu nocive pentru tractul gastrointestinal încă slăbit și pentru sistemul de fermentare nefinalizat încă al copilului.
Rețineți: cu cât mai complexe după componență sunt bucatele, cu atât mai greu se fermentează. Nu-i oferiți copilului salate cu multe componente și legume înăbușite cu carne cel puțin până la trei ani. De asemenea, reduceți la minim dulciurile și copturile din magazine, pe cât este de posibil, excludeți produsele care conțin conservanți, coloranți ș.a.m.d.
12 cele mai nocive produse pentru copii
Tindeți să accentuați atmosfera de sărbătoare prin tot felul de delicatese gastronomice? Pentru membrii maturi ai familiei, nu aveți de cât! Pentru copil, însă, va trebui să gătiți mâncarea obișnuită pentru el. Cu atât mai mult că noțiunea ”interdicție gastronomică pentru copii” se referă chiar și la cele mai obișnuite, din punctul de vedere al maturilor, produse.
1. Băuturile dulci carbogazoase: irită tractul gastrointestinal chiar și în cazul maturilor, conțin foarte mult zahăr, care provoacă carii, de asemenea, generează
2. Sosurile din magazin (ketchup, maioneza și altele) conțin produse nenaturale, diverși coloranți și suplimente aromatizate, care, în sensul direct al cuvântului, arde mucoasa gastrointestinală.
3. Ciupercile sub orice formă nu trebuie să i le oferiți copilului cel puțin până la vârsta de 12 ani, cu atât mai mult că, în cazul unei intoxicații cu ciuperci, tratamentul în cazul copiilor decurge foarte anevoios.
4. Chipsuri, alune, pesmeți condimentați – din același motiv.
5. Legume marinate: oțetul și sarea de lămâie are un impact foarte negativ asupra pancreasului la orice vârstă.
6. Cafeaua nu ar trebui să i-o oferiți copilului cel puțin până la vârsta de 12 ani: băutura are un impact negativ asupra sistemului nervos al copilului.
7. Carnea grasă (de rață, gânsac, porc, berbec) suprasolicită sistemul digestiv al copilului.
8. Salamuri: conțin în cantități mari nu doar amidon și grăsimi, dar și conservanți și coloranți, în special, nitrit de sodiu – toxic în cantități foarte mari.
9. Dulciuri din magazine (napolitane, torte, biscuiți, ciocolată) - acestea sunt interzise până la vârsta de 3 ani pentru că conțin grăsimi trans modificate, consumul cărora sporește riscul de dezvoltare a diverselor maladii ( de la carii la boli oncologice).
10. Produse marine (creveți, caracatiță, midii ș.a.m.d.) – sunt un alergen puternic, unde mai pui că, de cele mai multe ori, prospețimea lor lasă de dorit.
11. Cașcavalurile cu mucegai sunt interzise pentru copii pentru că organismul lor le tolerează greu.
12. Fructele și legumele crescute în seră sau aduse de departe (pepene verde, pepene galben, roșii, castraveți); acestea fie că conțin o groază de pesticide și accelerator de creștere, fie că sunt prelucrate la greu cu conservanți.
Exotica utilă de pe masa de sărbătoare
Totuși, nu totul este chiar atât de rău – sunt produse care pot fi servite de copil în timpul sărbătorilor. Însă, doar în cantități mici (5-20 de grame) și doar în cazul în care copilul nu este predispus la alergii. Vorbim despre olive, pește roșu, o icră roșie, o felie de citrice, cașcaval tare.