Ce face o respirație preponderent orală la vârste mici? Așa cum se întâmplă în cazul celor care au amigdale prea mari, polipi exageraţi ori alergii neținute sub control. În primul rând, oasele maxilare se dezvoltă anormal. Apoi, efectele se văd la nivelul toracelui. Pentru că respirația pe gură îl deformează. Aflăm care sunt soluțiile.

”Plămânii nu se umplu complet la o respiraţie pe gură, nasul are alt tiraj, cei care rerpirăm pe gură avem senzația că ne sufocăm. Ei au un torace aplatizat de mutle ori când îi văd mă uit şi la torace”, susține Manuela Rizescu, medic primar ORL.

Vegetațiile adenoide - sau polipii - fac parte din sistemul imunitar. Dacă un copilaş se naşte cu aceste formațiuni prea mari, nu va respira corect pe nas. Şi va începe să tragă aer pe gură. Aşa i se deformează toracele. Iar maxilarul inferior vine în față.

”Operația de polipi se face între 3 şi 5 ani, cu cât înaintam în vârstă cu atât obstrucția nazală deformează şi închiderea gurii evităm să ajungem după 6 ani”, a mai adăugat Manuela Rizescu, medic primar ORL.

Odată îndepărtat obstacolul fizic, copilul va respira normal, pe nas. La vârstă mică. nu doar polipii sunt motiv de respirație orală. Ci şi alergiile. După 2 ani de obicei, apar. Au nevoie de tratament. Suferințele maxilarului inferior se pot trata şi la vârsta adultă. Cu acest aparat se înregistrează informații despre modul în care mestecați.

”Noi tindem să avem contacte multiple între dinți. Un contact incorrect bochează închiderea mandibulei în acea poziție ea este obligată să devieze şi se se ducă într-o altă poziție”, subliniază Denisa Zaharia medic ortodont.

Când închidem gura, dinții superiori trebuie să facă contact simultan cu dinții inferiori, în mai multe puncte. Astfel se disribuie corect uriaşele forțe masticatorii.

”Noi nu putem influența mărimea forțelor, dar e important ca modul în care ele se distribuie asupra dinților să fie unul corect şi echilibrat”, afirmă Denisa Zaharia, medic ortodont.

Nu apre echilibrul, medicul ortodont constată uzura accentuată a dinților. Dar şi boala parodontală, care virează spre pierderea dinților.