Carl Pickhardt, psiholog și autor a 15 cărți de parenting, a declarat pentru Business Insider că un copil căruia îi lipsește încrederea în sine nu va îndrăzni niciodată să încerce chestii noi sau care-l provoacă, pentru că se teme să nu greșească sau să-i dezamăgească pe cei din jur. Mai târziu, asta poate să-i dăuneze și să-l împiedice să aibă o carieră de succes. Iată 21 de sfaturi pentru a crește un copil încrezător, oferite de Pickhardt, Apter și alți psihologi specializați în psihologie infantilă.
Apreciază-i efortul, indiferent dacă pierde sau câștigă
Să lauzi efortul copilului tău e mai important, de fapt, decât felul în care a rezolvat sarcina în sine, afirmă Pickhardt. Indiferent dacă reușește să dea golul victoriei sau scoate mingea în afara terenului, copilului n-ar trebui să-i fie rușine că a încercat. „Pe termen lung, consecvența clădește mai multă încredere în sine decât victoriile ocazionale”, afirmă acesta.
Încurajează-l să exerseze constant, pentru a-i construi competențele
Încurajează-ți copilul să investească cât mai mult timp făcând ceea ce-l interesează, ne sfătuiește Pickhardt. Pe măsură ce devine mai competent în îndeplinirea unei anume sarcini, va deveni și mai încrezător în propriile abilități. Nu trebuie să faci diferențe între activități care par practice, cum ar fi construirea unui robot, de pildă, și a întemeia o trupă rock. Descurajarea anumitor activități în favoarea altora îl poate face pe copil să creadă că nu contează ce-l interesează pe el.
Lasă-l să-și rezolve problemele de unul singur
Dacă faci tu toată munca grea în locul copilului, n-o să-și dezvolte niciodată încrederea sau abilitățile necesare ca să-și rezolve singur problemele. „Ajutorul părinților îi poate împiedica pe cei mici să-și rezolve problemele pe cont propriu și să aibă încredere în ei”, confirmă Pickhardt. Cu alte cuvinte, e mai bine să ia și câteva note de 7 și 8 decât 10 pe linie, cât timp învață din asta cum să-și gestioneze problemele și să muncească pentru ceea ce obține.
Ajută-l să înțeleagă că nu poate fi prieten cu toată lumea
„Dacă o relație nu funcționează, atunci e posibil să funcționeze altele, pentru că, în general, sunt capabil să-mi fac prieteni și, pe viitor, voi continua să reușesc.” Aceasta este una dintre convingerile esențiale ale unui copil încrezător, a scris Apter în „The Confident Child: Raising Children to Believe in Themselves” („Copilul sigur pe el: Cum să crești un copil care să creadă în el însuși”).
Remarcați că nu se pornește de la premisa că îl va iubi toată lumea și că toți vor dori să-i fie prieteni, ci mai degrabă că se va înțelege bine cu unii oameni și cu alții nu. E firesc ca prieteniile să nu funcționeze întotdeauna.
Nu-l critica niciodată pentru felul în care s-a descurcat
Nimic n-o să-l descurajeze mai mult pe copilul tău decât să-i critici eforturile. Oferă-i sugestii folositoare și feedback onest, dar nu-i spune niciodată că nu e bun la ceva. Dacă micuțului tău îi e frică de eșec, pentru că-și face griji că o să te superi sau o să fii dezamăgit, n-o să încerce niciodată chestii noi.
„Cel mai adesea, critica din partea părinților diminueză auto-aprecierea și motivația copiilor”, afirmă Pickhardt.
Subliniază faptul că rezultatele mai slabe pot fi din cauza unei slabe pregătiri – nu a unei lipsei de talent
Copilul tău ia o notă proastă la ortografie. Cum reacționează? Apter spune că un copil cu stimă de sine ridicată va zice: „N-am învățat destul” sau „Nu mi-am dozat bine timpul”. Un copil cu stimă de sine scăzută va spune automat că e prost la ortografie, că nu-l duce capul sau că e lipsit de speranță. Spune-i că poate să se descurce mai bine la următorul test, dacă învață mai mult, și că poate să ia o notă bună, chiar dacă nu i-a ieșit atât de bine la extemporalele anterioare.
Fii autoritar, dar nu rigid
Când părinții sunt prea severi sau cer prea mult, este mult diminuată încrederea în sine a copilului, care se îndoiește că se poate descurca de unul singur. „Copilul își pierde curajul, fiind dependent de validarea constantă din partea părinților”, afirmă Pickhardt.
Nu-i spune când îți faci griji pentru el
E normal să-ți faci griji pentru copilul tău, dar cu siguranță nu vrei să-i spui asta în permanență. Grija părinților poate fi adesea interpretată de copil ca un vot de neîncredere, este de părere Pickhardt. „Părinții trebuie să-și exprime încrederea în forțele copilului, că să-i sporească stima de sine.”, mai spune specialistul.
Lasă-l să se poarte ca un copil
Nu te aștepta de la copilul tău să se poarte ca un adult sau să depășească etapele firești vârstei.
„Când copilul simte că nu e îndeajuns de bun decât dacă are aceleași rezultate ca și părinții, standardul nerealist îi poate descuraja eforturile. Strădania de a împlini așteptările specifice unor vârste mai mari îi poate scădea încrederea în sine.”, spune Pickhardt.