Cu siguranţă, nu există copil care să nu aibă în palmares mai multe poveşti cu genunchii zdrobiţi, coate zdrelite şi cu mama în jurul lui încercâd să aplice tot felul de pansamente pe locul vătămat. Pentru că încă ne bucurăm de vreme caldă în timpul zilei şi mai purtăm haine lejere, mai puţin protectoare, nu e exclus ca micuțul tău să se pricopsească din nou cu vreun „semn de bună purtare”. Pentru astfel de situaţii, urmăreşte instrucţiunile de mai jos.
Îndepărtează hainele de la „locul faptei” şi spală-i rana cu apă şi săpun.
Conform specialiştilor de la Centrul pentru Copii „Johns Hopkins” din Baltimore (Maryland), este cea mai adecvată modalitate de curăţare a rănilor superficiale. Pentru o mai mare eficienţă, optează pentru un săpun cu extracte naturale de Tea tree ori Aloe Vera. În principiu, din clipa producerii juliturii, ai la dispoziţie 30 minute pentru a spăla şi dezinfecta rana. După acest interval de timp, se instalează câmpul microbian
În niciun caz să nu pui pe rană spirt!
Cel mult, poţi folosi alcool medicinal pentru dezinfectarea zonei din jurul plăgii, însă cu mare grijă, astfel încât acesta să nu ajungă pe ţesuturile afectate.
Pentru igienizarea rănii se mai recomandă apa oxigenată, care prin „fierbere” (de fapt, are loc transformarea ei în apă cu eliberare de oxigen) îndepărtează eventualii corpi străini de dimensiuni mici înfipţi în plagă şi produce hemostază (oprirea sângerării) şi dezinfecţie. Curăţarea se efectuează turnând apa oxigentă în plagă şi ştergând uşor cu o compresă sterilă prin mişcări radiale (de la centru spre periferie).
După ce închei procedura de curăţare şi dezinfectare, pentru a păstra rana curată şi a ţine bacteriile la distanţă, aplică o compresă sterilă (sau mai multe) care se fixează cu faşă sau cu leucoplast.
Pansamentul se schimbă zilnic.
După îndepărtarea pansamentului vechi se efectuează toaleta plăgii (ca mai sus), apoi se aplică un pansament nou. Dacă pansamentul se lipeşte de rană, se toarna peste el apă oxigenată şi se lasă la înmuiat. Niciodată nu se smulge!
Tămăduitorii naturii
- Pentru a grăbi vindecarea juliturilor, după igienizare, nu ezita să aplici comprese cu decoct din flori sau fructe de măceş ori cu tinctură de obligeană. Indicată este şi infuzia de gălbenele, care are adesea o acţiune eficientă.
- La fel şi infuzia de muşeţel, care favorizează reducerea umflăturilor şi prevenirea infecţiei. Poţi folosi cu încredere şi decocturile din frunze de ienupăr, afine, pelin, dar şi echinaceea. Rezultate bune dau şi cele de scorţişoară, salvie, levănţică sau frunze de pătrunjel când sunt folosite pentru băi locale.
- Un remediu nemaipomenit în cazul juliturilor este spălătura cu infuzie călduţă preparată din 20 g flori de arnică, 30 g frunze de roiniţă, 30 g cimbrişor, 10 g muguri de plop şi 10 g rizom de cerenţel la o cană de apă.
- Excelent este şi gelul de Aloe Vera, în care au fost identificate mai mult de 75 substanţe active. Aplicat pe răni (în stare naturală, stabilizat sau în cremele care conţin un procent semnificativ de gel de Aloe Vera), are efect anestezic, calmează mâncărimile, umflăturile şi durerea. În plus, este antibacterian şi antimicotic, stimulează circulaţia sanguină şi fibroblastele (celulele pielii responsabile de vindecarea plăgilor), accelerând astfel vindecarea rănilor de 6-8 ori.