Dacă până nu demult căutai tot felul de trucuri de adormit bebelușul și apoi copilul, timpul trece cât ai clipi și te pomenești într-o zi că cel mic nu mai are nevoie de somnul de prânz ca odinioară. Este adevărat că această etapă vine treptat, dar totuși ar fi bine să știi care sunt semnele distinctive care ți-ar sugera că puiul tău este pregătit să pășească în lumea preșcolarilor.

Potrivit specialiștilor, majoritatea bebelușilor au nevoie de 2 reprize de somn în timpul zilei, cam până la vârsta de 18 luni, iar după această perioadă cei mai mulți renunță la repriza de dimineață și rămân cu somnul de prânz, în prima fază, consistent.

Iată care sunt semnele că nu mai are nevoie de somnul de prânz:

  • Atunci când este “ora de somn” copilul nu pare obosit sau îi este din ce în ce mai greu să adoarmă la prânz.
     
  • Dacă doarme la prânz, îi este greu să adoarmă seara, nu pare obosit sau adoarme noaptea mult prea târziu.
     
  • Poate sări peste somnul de prânz fără a fi agitat, morocănos sau mult prea obosit la primele ore ale serii.

Până la vârsta de 4 ani, cam 50 % dintre copii încă au nevoie de somnul de după-amiază, chiar dacă acesta este de durata mai scurtă. Bineînțeles că, nevoia somnului de prânz este în strânsă legătură și cu numărul orelor pe care copilul le doarme noaptea. Dacă un copil doarme noaptea cam 11-12 ore, s-ar putea ca deja la vârsta de 3 ani și jumătate să renunțe cu ușurință la somnul de prânz.

Cert este că, până la vârsta de 5 ani, majoritatea copiilor renunță la somnul de după-amiază.