Oamenii de știință au realizat numeroase studii care demonstrează faptul că prezența animalelor de companie contribuie la sănătatea copiilor, chiar și la micuții care au alergii. Pe lângă sănătatea fizică, animalele de companie, în special câinii, îmbunătățesc dezvoltarea socială și emoțională a copiilor. Dincolo de bucuriile și satisfacțiile pe care ți le oferă prietenii blănoși, beneficiile de a avea un animal de companie se traduc într-o bunăstare pe care o are întreaga familie. Și totuși, de ce prezența unui câine în familie îmbunătățește dezvoltarea socială și emoțională la copii? Haideți să aflăm în continuare.

Să ai un câine în casă nu este chiar așa ușor, deoarece animăluțele de companie vin cu multe responsabilități și cheltuieli. Oamenii care știu cât de minunat este să ai un animal de companie văd aceste inconveniente ca fiind lucruri minore.

Cercetătorii de la Departamentul de Psihologie al Universității Rovira i Virgili (Catalunia, Spania) au pregătit un studiu care a fost publicat recent în revista Anthrozoös. Obiectivul studiului a fost de a afla dacă există diferențe concrete în dezvoltarea socio-emoțională a copiilor care au câine și a copiilor care nu au câine.

În cadrul studiului au fost analizați aproximativ 120 de băieți și fete între 3 și 5 ani, de la două școli publice din această țară. Părinții lor au fost nevoiți să răspundă la anumite întrebări în cadrul unor chestionare, care au evaluat diferite puncte legate de dezvoltarea socializării minorilor.

De exemplu, cum a fost interacțiunea micuților lor cu adulții și cu alți copii, cum au fost modurile lor de a-și exprima emoțiile și sentimentele, modurile de a-și manifesta afecțiunea, conceptul de sine, gradul de cooperare și rolul social pe care l-au avut.

De altfel, diferențele semnificative în testele efectuate pe copiii care au un câine ca și animal de companie și copiii care nu au câine au fost enorme, așa că se poate spune că a avea un câine ca animal de companie este un beneficiu enorm.

După efectuarea studiului, cercetătorii au reușit să concluzioneze că a avea un câine ca animal de companie îmbunătățește dezvoltarea socială și emoțională a copiilor, încă de la vârste foarte fragede.