Deși nu există un remediu pentru întârzierile de dezvoltare - intervenția timpurie poate ajuta copiii să depășească provocările mai eficient. Progresul de recuperare depinde de gradul de întârziere și de eficacitatea intervențiilor. În plus, gestionarea și tratamentul sunt lente și necesită perseverență părinților pentru a continua terapia timp de luni de zile și chiar ani.
Copiii cu o întârziere ușoară de dezvoltare și fără niciun semn de probleme fizice își vor reveni cu ajutorul unei monitorizări atente și a unor activități de stimulare adecvate. Cu toate acestea, copiii cu tulburări de dezvoltare cu risc ridicat și semne de boală cronică pot avea nevoie de sprijin sustinut din partea specialiștilor și terapeuților.
Copiii cu întârzieri de dezvoltare continuă pot să învețe la fel ca și ceilalți copii, deși o vor face într-un ritm puțin lent. Dacă simți că micuțul tău nu dobândește la timp abilități adecvate vârstei, este recomandat să consulți medicul. În plus, în calitate de părinte sau îngrijitor, ar trebui să înțelegi nevoile copilului și să-i sprijini dezvoltarea.
- Întârzierile cognitive, motorii, socioemoționale, de vorbire, limbaj și adaptative, sunt tipuri de întârzieri de dezvoltare la copii.
- Screening-ul de dezvoltare include o evaluare a istoricului medical, evaluarea fizică, de dezvoltare și un test de auz.
- Pe lângă terapiile de dezvoltare, îți poți învăța și încuraja copilul să-și atingă întregul potențial.
- Copiii cu probleme de dezvoltare cu risc ridicat și semne de boală cronică pot necesita asistență din partea specialiștilor și terapeuților.
Fiecare copil este unic. Dar există etape ale dezvoltării pe care medicii le urmăresc pentru a fi siguri că micuțul se dezvoltă conform așteptărilor, pentru vârsta care o are. Dacă copilul dumneavoastră are o întârziere în dezvoltare, există terapii care îl pot ajuta să prospere. Creșterea unui copil este mai mult decât creșterea fizică. Copiii cresc, se dezvoltă și învață pe tot parcursul vieții, începând de la naștere. Putem afla despre dezvoltarea unui copil prin modul în care acesta interacționează cu mediul său, inclusiv modul în care se joacă, învață, vorbește, se mișcă și se comportă.