Trebuie să ne ferim copiii de înghețată și băuturi foarte reci, vara? Pot acestea să le provoace micuților dureri de gât? Dr. Cristina Goanță, medic specialist ORL, vine cu mai multe precizări despre legătura dintre alimentele sau băuturile foarte reci şi „roşul în gât”.
„Cele mai frecvente cauze ce duc la durere în gât sunt respirația pe gură (produce uscarea gâtului şi irită faringele), gripa, mononucleoza infecțioasă, corpi străini la nivelul faringelui, faringitele virale sau intervențiile chirurgicale (amigdalectomia sau adenoidectomia). Există unele studii care spun că lichidele reci scad imunitatea locală şi astfel crește riscul ca unele particule nocive să afecteze faringele”, explică Cristina Goanță.
Totuşi, atrage ea atenția, cea mai frecventă cauză a durerilor în gât nu sunt apa prea rece sau înghețata, ci infecția, fie ea virală sau bacteriană:
„Deci spălatul pe mâini înainte de fiecare masă şi evitarea contactului cu oamenii ce au afecțiuni ale faringelui sunt cele mai importante metode de prevenție, chiar dacă par un clişeu”.
Uneori, băuturile reci ajută la durerea de gât
Atunci când pe copil îl doare deja gâtul, cel mai bine ar fi să nu primească alimente foarte reci, mai spune specialistul ORL. Totuşi, există unele situații în care înghețata, de exemplu, i-ar putea alina durerea.
„Dacă durerea este apărută după o operație la nivelul faringelui (scoaterea amigdalelor sau a vegetațiilor adenoide), atunci înghețata sau băuturile reci se pot dovedi benefice şi scad durerea şi inflamația locală, uneori fiind utile şi în controlul sângerării postoperatorii. În schimb, dacă durerea este dată de o infecție, este de preferat să se consume lichide la temperatura camerei sau călduțe. Dar niciodată fierbinți, deoarece vor produce iritație locală şi vor potența durerea!”, atrage atenția Cristina Goanță.
Şi, nu uita, în orice afecțiune a gâtului, hidratarea este foarte importantă. Iar astfel vine şi o veste bună pentru cei mici de la medicul specialist: „Şi suptul acadelelor ajută, deoarece creşte cantitatea de salivă eliberată local, iar zona este astfel mai hidratată şi scade senzația dureroasă”. Iar dacă bomboanele sunt şi fără zahăr, cu atât mai bine!
Factori de risc pentru „roșu în gât”
Potrivit Cristinei Goanță, copiii şi adolescenții sunt printre cele mai afectate categorii de persoane, care au un risc mai mare de a suferi de „roşu în gât”. Dar se pot confrunta mai des cu dureri de gât şi persoanele fumătoare sau cele care sunt expuse fumului de țigară, persoanele alergice, cele expuse la substanțe toxice, cele care suferă de infecții sinusale cronice, cele care petrec mult timp în spații închise sau persoanele care au imunitatea scăzută.
„Unele persoane vor suferi de durere în gât dacă respiră aer uscat. De exemplu, dacă vor călători în țări cu clima prea uscată sau dacă umiditatea e foarte scăzută. Aceşti factori sunt însă atenuați dacă respirați pe nas”, mai spune specialistul ORL.