Vitamina D este disponibilă doar în cantități extrem de mici în alimente, spre deosebire de alte vitamine. Rolul major este de a menține nivelul de calciu și fosfor din sânge, această vitamină contribuind la sănătatea oaselor, funcționarea optimă a sistemului imunitar și a aparatului cardiovascular, garantând și o musculatură sănătoasă.
Potrivit medicului pediatru Igor Pletosu, administrarea vitaminei D este extrem de importantă în primul an de viață a bebelușului. O afecțiune rară, dar gravă, cauzată de deficiența de vitamina D este rahitismul. Suplimentele cu vitamina D pot preveni și trata această problemă.
”În primul an de viață al copilului, Vitamina D ajută la absorbția ionilor de calciu și fosfor, contribuie la dezvoltarea armonioasă a sistemului osteoarticular. Copilul crește armnios dacă are o cantitate suficientă de Vitamna D în organism. S-au făcut numeroase studii internaționale care au demonstrat că Vitamina D contribuie la maturizarea sistemului endocrin, cardiovascular, gastrointestinal și neuropsihic. Totodată, s-a mai demonstrat că receptorii Vitaminei D sunt toate celulele organelor interne și ele participă la inițierea anumitor reacții de sinteză a unor tipuri de proteine.”, susține pediatrul.
Cum se administrează Vitamina D la copii?
”Putem administra Vitamina D în perioada rece a anului la copiii până la vârsta de 3-4 anișori. Vara, dacă sunt mai dezgoliți, pentru că Vitamina D se sintetizează și în piele, putem să nu administrăm dozele profilactice. Ea poate fi administrată o dată în săptămână, în orice perioadă a zilei. Doar copiii care au probleme gastrointestinale sau digestive (pancreas, ficat, duoden, stomac), au nevoie de Vitamina D în formă apoasă. În rest, Vitamina D2 în forma uleioasă poate fi administrată în cazul tuturor copiilor.”, a mai adăugat medicul.
Igor Pletosu susține că laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebeluș, însă el este o sursă săracă în vitamina D, conținând între 4 si 40 UI/litru, ceea ce este extrem de puțin
Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru vitamina D sunt 400 de unități internaționale (UI) pe zi pentru bebelușii mai mici de 12 luni și 600 UI pentru copii/adolescenți.