Asigurarea alimentației corespunzătoare creșterii și dezvoltării copiilor este unul dintre cele mai importante lucruri de realizat în calitate de părinte. Dr. Valeria Herdea, medic pediatru, oferă sfaturi prețioase în legătură cu mesele oferite copiilor și rolul micului dejun pentru școlari și preșcolari.
Există câteva aspecte-reper ce țin de creșterea și îngrijirea copiilor: să fie sănătoși, să fie educați de mici să gândească pozitiv, să fie activi, să se hrănească în așa fel, încât organismul lor să reziste cu succes la toate agresiunile de mediu, să iubească natura și tot ceea ce îi leagă de ea, să aibă empatie și compasiune pentru semenii lor și să respecte Pământul pe care trăiesc și Universul care îi înconjoară.
Importanța alimentației sănătoase la copii
Alimentația sănătoasă începe cu laptele de mamă administrat bebelușului din primele ore de după naștere și se continuă cu un adevărat „proces de învățare”: descoperire de noi gusturi care motivează bebelușul să „pornească” într-o reală expediție culinară, testarea de noi combinații de alimente, văzul, mirosul, gustul se vor împleti toată viața, venind parcă să spună că de fapt alimentația nu este un proces static, ci unul care se derulează în dinamică. Permanenta schimbare a modei, apariția de noi cercetări în lumea medicală, viteza cu care apare schimbarea vor revoluționa categoric orice mămică.
Cum arată o masă ideală sau mesele pe parcursul unei zile:
Reguli:
- Meniul unei zile cuprinde trei mese și două gustări.
- Stomacul copilului are dimensiunea aproximativă a palmei sale stângi, astfel încât important este să nu stresăm copilul să mănânce mai mult decât poate.
- Repartizați mesele în așa fel încât, masa de dimineață și prânz să fie cele mai consistente, iar masa de seară să fie hrănitoare dar nu atât de consistentă precum celelalte două.
- Serviți mesele armonios îmbinate, atât cantitativ, cât și calitativ, începând cu așezarea alimentelor pe farfurie și terminând cu raportul optim proteine:lipide:glucide:săruri minerale:vitamine:lichide.
- Ideal: două mese de fructe și trei de legume, asezonate cu pește, lactate, brânzeturi, paste făinoase, cereale integrale.
- Utilizați zaharuri de bună calitate, NU zahăr alb!
- Puteți utiliza la copilul mic, mierea de salcâm, siropul de arțar, siropul de agave, care au un indice glicemic mult mai mic decât zahărul și fără a avea efectele secundare ale acestuia.
- La copilul peste 12 ani puteți folosi îndulcitorul extras din stevie.
- Respectați orele de masă cu rigurozitate.
- Păstrați o atmosferă plăcută, destinsă, calmă și veselă pe timpul mesei, pentru că este recunoscut efectul nociv al emoțiilor negative asupra digestiei și bolilor de stomac.
Micul dejun – esențial în programul alimentar al copilului indiferent de vârsta acestuia. În masa de la micul dejun putem introduce: fructe, cereale integrale, lapte, iaurt, brânzeturi, ouă proaspete, miere de salcâm sau polifloră, gemuri și dulcețuri de casă, pâine făcută în casă.
La copilul școlar și preșcolar servirea micului dejun se va face pe cât posibil la aceeași oră, înainte cu o oră față de ora de începere a cursurilor. Se poate observa în timp scurt, un tonus mult mai bun, mai multă energie, activitatea fizică și psihică pe care o derulează dis-de-dimineață și până târziu - mult mai bună.
Cele 5 mese ale zilei în alimentația copiilor
Întotdeauna trebuie să se respecte cele 5 mese în alimentația celor mici, micul dejun reprezentând 20%-30% din aportul energetic al zilei.
- Ora 8.00: lapte;
- Ora 10.00: fructe;
- Orele 12.30-13.00: supă, legume sau orez cu pește;
- Ora 17.00: fructe;
- Ora 20-21.00: o cină ușoară.
În studiile efectuate pe copii din clasele 1-4, clasele 5-8 și chiar mai târziu la liceu s-a demonstrat că randamentul școlar al lor era direct proporțional cu prezența și conținutul micului dejun, iar acolo unde se consumau cereale, lactate, ouă, brânzeturi, fructe și mai ales sucuri naturale, randamentul școlar era net superior celorlalți copii. Ca să dezvolți un adult armonios trebuie să ai grijă cum îl crești: să-l crești armonios, în legile iubirii și în special să aibă o alimentație corectă, care să îl fortifice și să prevină îmbolnăvirile.
Sfaturi de reținut:
- Introduceți cerealele integrale în meniul celor mici;
- Respectați cele 5 mese în alimentația copilului – 3 mese cu legume (din care 2 mese cu legume proaspete, 2 mese - fructe);
- Nu forțați copilul să mănânce;
- Buna dispoziție a copilului de peste zi depinde foarte mult de micul dejun.