Se trezește copilul noaptea cu durere de urechiușe, este agitat, poate chiar are și febră? Atunci este posibil să aibă otită seroasă. Află mai multe informații despre otita seroasă la copii, despre ce trebuie să faci, dar și câteva trucuri cum să-i învățăm pe micuți să-și sufle corect năsucul.
Ce este otita seroasă și care sunt simptomele acesteia la copii?
Otita medie seroasă este o inflamație a mucoasei urechii medii (cavitatea timpanică). În cavitatea timpanică, unde trebuie să fie aer în mod normal, se acumulează lichid. Otita seroasă se manifestă prin durere auriculară, scăderea auzului, lipsa atenției, febră, agitație. Otalgia (durerea auriculară) apare de obicei noaptea, trezind copilul din somn. Aceste simptome apar în general pe fondul unei răceli preexistente (rinofaringita, adenoidita) cu obstrucție nazală si rinoree.
La ce ar trebui să fie atenți părinții?
Durerea auriculară apare, de cele mai multe ori, noaptea, trezind copilul din somn. De obicei părinții administrează un antialgic de tipul ibuprofenului. Durerea cedează, părinții crezând că asta a fost tot. În câteva zile apare hipoacuzia (diminuarea auzului) și părinții constată că trebuie să vorbească mai tare cu copilul, că acesta dă sonorul mai tare la TV, telefon, tabletă. În acest moment părinții solicită un consult medical.
Ce facem și ce nu facem în această boală?
Este important ca părinții să consulte medicul ORL-ist de la începutul inflamației de căi respiratorii superioare și mai ales să nu înceapă automedicația.
Cât de important este să-i curățăm copilului, frecvent, nasul?
Otita seroasă apare, în principal, din cauza unei proaste aerări a urechii medii prin trompa lui Eustachio. Trompa lui Eustachio este un canal ce leagă urechea medie de spatele nasului și care are rol în egalizarea presiunii din urechea medie cu presiunea atmosferică. De asemenea, pe această cale sunt eliminate secrețiile din urechea medie.
Astfel, buna funcționare a trompei este strâns legată de buna funcționare a nasului. Copiii nu știu să-și sufle nasul și atunci, în rinite, rinofaringite adenoidite, secrețiile din nas se adună în spatele nasului și în vegetațiile adenoide, și apoi ajung prin trompa lui Eustachio în cavitatea timpatică și se acumulează acolo. De aceea, este foarte important să învețe să sufle nasul.
Cum suflăm nasul corect?
Nasul se suflă nară cu nară și cu o presiune medie. Dacă suflăm nasul cu o presiune prea mare există riscul să introducem secrețiile nazale în trompa lui Eustachio și de aici în urechea medie. Dacă suflăm prea slab nu evacuăm și nu curățăm bine nasul.
Există trucuri sau sfaturi de a-l învăța pe copil să-și sufle singur năsucul?
În primul rând, trebuie să tratăm problema cu calm și răbdare. Copilul nu trebuie stresat, fiecare având ritmul lui de învățare. În general, în jurul vârstei de 3 ani ar trebui să învețe cum să-și sufle nasul. Începem prin a-i arăta cum suflăm noi nasul și apoi încercăm diverse jocuri: îl punem să sufle și să stingă o lumânare, să sufle bucățele de șervețele de pe masă sau să încerce să aburească o oglindă.
Când este cazul să scoatem „polipii” (vegetațiile adenoide) la copii?
Vegetațiile adenoide reprezintă un factor favorizant al otitei medii seroase. Adenoidectomia („operația de polipi”) se recomandă atunci când apare insuficiența respiratorie nazală cu respirație orală, obstrucție nazală, sforăit, facies adenoidian sau dacă otitele medii sunt recidivante ori se cronicizează.
Care sunt posibilele complicații ale otitei seroase?
Cea mai frecventă complicație este scăderea auzului. Dacă nu este tratată corespunzător, otita seroasă se poate transforma în otită medie supurată care poate merge cu perforarea timpanului. Acest lucru poate lăsa sechele auditive. Alte complicații pot fi otomastoidita, meningita.