Părinții trebuie să fie foarte atenți și bine echipați în perioada pandemiei. E necesar să asigure igiena calitativă a copiilor și întregii locuințe, iar dacă micuțul are dereglări de respirație, febră, vomă sau diaree, atunci trebuie să apeleze medicul de familie sau serviciul 112. Acestea sunt doar câteva recomandări ale pediatrilor din cadrul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în R. Moldova, care au ținut un seminar în acest sens.
Mai exact, copiii cu vârsta de până la trei ani și sugarii sunt cei mai supuși riscului de a se infecta cu COVID-19. La fel, cei cu patologii cronice, diagnosticați cu cancer, cu obezitate, diabet zaharat sau cu maladii autoimune pot face complicații, în cazul în care vor fi testați pozitiv cu noul virus.
Principalele simptome în rândul copiilor sunt febra de 38 sau 38,5, dereglări de respirație, voma, diareea, durere în mușchi, copilul este capricios, infecție respiratorie acută.
Dacă copilul înregistrează asemenea simptome, atunci e absolut necesară consultarea și monitorizarea medicului de familie prin telefon sau video conferință. La fel, în cazul în care un membru al familiei a fost diagnosticat cu acest virus sau familia s-a întors recent de peste hotarele țării, starea de sănătate trebuie monitorizată.
„Vă îndemnăm să aveți acasă telefonul încărcat, numărul de telefon al medicului de familie, lichide, alimente, un spațiu bine îngrijit, supus unei curățenii umede. Apartamentul trebuie să fie aerisit, temperatura în cameră de 19 grade, umiditatea de 40%. Dacă face febră imediat apelați medicul de familie. Dacă febra e mai mare de 38,5, se administrează paracetamol. Atenție la administrarea acestuia, pentru a evita supradozarea” au declarat reprezentanții Biroului Organizației Mondiale a Sănătății.
Un alt detaliu la care ar trebui să atragă atenția părinții este hidratarea eficientă a micuților. Medicii pediatrii recomandă folosirea pliculețelor de rehidratare orală, care potrivit lor, nu trebuie să lipsească din casă.
Mămicile sunt îndemnate să apeleze serviciul 112, în cazul în care copilul are probleme de respirație acute, face convulsii, refuză să bea și să mânânce sau are febră.
Specialiștii încurajează mișcarea în această perioadă, însă părinții trebuie să îi învețe pe micuți regulile de igienă, cum ar fi spălarea pe mâini, atunci când intră în casă și cum să facă corect acest lucru.
Ministerul Sănătății anunță că de la începutul epidemiei 73 de copii au fost infectați cu COVID-19. Starea pacienților este de gravitate medie și satisfăcătoare.