Comportamentul obsesiv-compulsiv este o tulburare care se manifestă prin prezența gândurilor neplăcute, nedorite și repetitive și/sau a gesturilor sau comportamentelor repetitive. 

Chiar dacă în trecut, această tulburare afecta, în special, adulții, în prezent, tot mai mulți copii și adolescenți suferă de obsesii și manifestări compulsive.

Obsesiile reprezintă niște gânduri pe care le are copilul chiar dacă nu le vrea. De obicei, e vorba de niște gânduri că ceva rău se poate întâmpla cu el sau cu oamenii dragi lui.

Iată câteva exemple:
-Își imaginează că cei dragi pot păți ceva rău, pot fi răniți;
-Este speriat că ar putea să se îmbolnăvească dacă are mâinile murdare;
-Simte că ceva groaznic se poate întâmpla în cazul în care cărțile nu sunt așezate în ordinea corectă în bibliotecă etc.

Manifestările compulsive sunt lucrurile pe care copiii simt că trebuie să le facă la nesfârșit. Uneori, copiii fac asta pentru a încerca să oprească un gând obsesiv. Însă uneori, ei nu știu de ce simt și de ce se comportă astfel.

Iată câteva exemple de manifestări compulsive:
-Se spală pe mâini în mod repetitiv;
-Se roagă;
-Adună lucruri pentru că nu este capabil să se despartă de nimic;
-Numără orice;
-Are un comportament superstițios precum acela că mereu poartă același tricou atunci când merge într-un loc anume;
-Se trage de păr sau se ciupește de piele etc.

Toate astea fiind percepute de copil ca ritualuri care ar ajuta ca orice situație rea (din gândurile obsesive) să se întâmple.

Dacă ai observat că micuțul tău are un astfel de comportament, nu trebuie să te îngrijorezi. De cele mai multe ori aceste obsesii și manifestări compulsive trec odată cu vârsta și nu afectează în niciun fel viața copilului sau a familiei. Totuși, există cazuri când acestea pot avea o influență asupra vieții întregii familii și atunci este cazul să ceri sfatul unui specialist.

Care sunt cauzele ce pot determina o tulburare obsesiv-compulsivă la copil

Chiar dacă specialiștii nu au stabilit exact care sunt cauzele ce determină apariția acestei tulburări, aceștia susțin că există un șir de factori care pot favoriza instalarea comportamentului obsesiv-compulsiv la copii.

Printre factorii bilogici ce ar putea duce la dezvoltarea unei tulburări obsesiv-compulsive la copii se numără:
-Copiii afectați de această afecțiune nu dispun de un nivel suficient de serotonină (studiile din domeniu au arătat că, de cele mai multe ori, această problemă se moștenește genetic);
-Copiii au diverse tulburări de ordin senzorial (de pildă, se adaptează cu dificultate la noile texturi, zgomote, lumini);
-Copiii suferă de tot felul de ticuri;
-Copiii au adesea atacuri de panică;
-Copiii suferă de anemie (De pildă, anemia nu va permite o circulație optimă a sângelui la extremități, ceea ce poate crea senzația și nevoia copilului de a se scărpina);
-Există o maladie a ficatului sau rinichilor;
-Copiii suferă de alergii sau de infecții fungice;-Copiii suferă de diverse boli de piele (cum ar fi dermatita seboreică, psoriazisul, acneea etc.).

În ceea ce privește factorii de mediu care pot fi responsabili de aparinția acestei tulburări de comportament, iată care sunt ei:
-Abuzul fizic sau emoțional;
-Moartea cuiva drag;
-Trauma provocată de divorțul părinților;
-Schimbare radicală a mediului de viață (de pildă, mutarea într-un alt oraș, într-o altă țară etc.);
-Prezența unei boli (precum o infecție severă cu streptococ);
-Diverse experiențe traumatizante.

Când obsesiile și manifestările compulsive se transformă într-o tulburare obsesiv compulsivă
Dacă cei mici au gânduri nedorite care comportamente compulsive, sau amândouă, ce nu dispar și interferează cu viața și activitatea zilnică, ar putea suferi de o tulburare obsesiv compulsivă.

Ai putea să ceri un consult medical la un specialist dacă:
-Copilul prezintă obsesii și manifestări compulsive mai severe decât colegii săi;
-Are gânduri obsesive și comportament compulsiv care îl deranjează și îl oprește din a se bucura de viață sau intervin în activitățile zilnice ale familiei;
-Are gânduri obsesive și comportament compulsiv ce durează de mai mult de șase luni.

Cum afectează comportamentul obsesiv compulsiv familia și copilul?
În unele situații, gândurile obsesive și comportamentul compulsiv pot afecta abilitatea copilului de a se relaxa și a se bucura de copilărie și de a socializa cu prietenii.

Iată cu ce probleme ar putea să se confrunte:
-Probleme la școală (nu se concentrează, nu este atent și nu-și face temele);
-Are rutina perturbată – de exemplu nu se poate duce la școală, să stea la masă sau să meargă la culcare până ce nu-și termină ritualurile;
-Are probleme fizice din cauză că se simte stresat și nu se odihnește suficient;
-Are probleme sociale (alocă mai mult timp obsesiilor și manifestărilor compulsive decât prietenilor lui);
-Are probleme cu stima de sine (își face griji că este diferit de prietenii săi și că nu-și poate controla comportamentul);
- Poate suferi de anxietate sau depresie.

Uneori familia se obișnuiește cu aceste comportament al copilului și nu îl mai vede ca ceva ieșit din comun. Însă trebuie să-ți pui întrebarea „cum ar arăta viața noastră dacă copilul nu are mai avea aceste obsesii și aceste manifestări compulsive?”. Dacă răspunsul îți arată că viața voastră ar fi altfel, atunci e cazul să ceri sfatul pediatrului și al unui psiholog pentru a găsi cea mai eficientă terapie.