”Vezi că Andrei a reușit să scrie mai bine compunerea decât tine„ – îi spune fiului său o mamă vădit nemulțumită de reușita lui școlară. În dorința de a-și motiva copiii, foarte mulți părinți tind să-i compare cu semenii lor, fără să își dea seama că acest obicei le face mai mult rău decât bine. Acest lucru se referă atât la copiii de vârstă școlară, cât și la cei mai mici. Înainte de a face acest lucru, ar trebui să afli care pot fi consecințele unui astfel de comportament și de ce nu ar trebui să îți compari niciodată copilul cu semenii săi.

  • Expunerea la stresa. Atunci când este comparat în permanență, copilul se poate simți stresat. Presiunea pusă pe el poate determina apariția unor probleme precum anxietatea sau tulburările de somn.
     
  • Scăderea stimei de sine. Copilul care este comparat în mod regulat cu alți copii se poate simți incapabil să facă anumite lucruri. Astfel, stima de sine scade, iar această scădere va afecta atât performanțele școlare ale celui mic, cât și dezvoltarea sa personală.
     
  • Senzația că eforturile sunt în zadar. Copilul care va simți că oricât de mult se străduiește, nu reușește să se comporte pe măsura așteptărilor părinților, va avea senzația că toate eforturile sale sunt în zadar, resemnându-se. Odată ce se resemnează cu acest gând, cel mic își va pierde complet motivația.
     
  • Instalarea timidității. Dacă copilul tău este mereu supus comparațiilor, va deveni extrem de timid în timpul interacțiunilor sociale, mai ales în prezența părinților, pentru a se asigura că nu creează prilejul pentru a fi comparat cu altcineva.
     
  • Pierderea interesului. Văzând că talentele și abilitățile sale nu sunt niciodată suficiente și comparația tot apare, copilul își va pierde interesul pentru activitățile care poate că îi fac plăcere.
     
  • Distanțarea față de părinte. Copilul care este în permanență comparat cu alți copii de vârsta lui va simți că nu se comportă pe măsura așteptărilor părintelui și că îl dezamăgește. Astfel, poate avea senzația că este neiubit și se poate distanța de părinte din această cauză.
     
  • Rivalitatea între frați/ prieteni/ colegi. Când este comparat cu un alt copil, cel mic se va simți gelos pe performanțele celuilalt, având senzația că părintele îl preferă pe acela. Așadar, apare rivalitatea între copii, care poate duce la conflicte majore.

Cum să îl determini pe cel mic să fie mai motivat?

  • Apreciază-i eforturile și laudă-l, chiar dacă era loc de mai bine. Astfel, cei mic va căpăta încredere în sine și va avea performanțe mai bune.
  • Ajută-l să înțeleagă că e normal să aibă puncte slabe și învață-l să ceară ajutor atunci când simte nevoia.
  • Admiră-i calitățile și arată-i că este apeciat pentru acestea.
  • Nu seta așteptări nerealiste și nu avea pretenții exagerat de mari de la cel mic pentru că astfel nu vei reuși să îl motivezi, ci doar să îl intimidezi.
  • Arată-i că îl iubești în mod necondiționat, în ciuda rezultatelor pe care le are la școală. Nu îl lăsa să simtă că te rușinezi cu performanțele sale. Poartă o discuție cu el, încurajează-l să învețe și să se străduiască mai mult, însă nu îi spune că te-a dezamăgit.