Febra, creşterea temperaturii interne a corpului, reprezintă mecanismul de autoapărare al organismului în faţa bacteriilor sau a virusurilor. Multe mame folosesc leacurile băbeşti pentru a scădea febra, fără să ştie că pot agrava situaţia. 

Deşi se practică foarte des, frecţia cu oţet îndoit cu apă poate fi un real pericol, în special pentru copii. Un bebeluş din judeţul Constanţa a ajuns în stare gravă la spital după ce mama i-a făcut o frecţie cu oţet.  

„Oţetul (acid acetic) poate arde pielea sau ochii foarte rău, dacă ajunge, din greşeală, în această zonă. Dacă se evaporă, aburii de oţet pot arde căile respiratorii, se poate face inclusiv pneumonie”, avertizează dr. Anca Cochino, de la Cabinetul Pediasan din Bucureşti.

Un alt remediu popular pentru scăderea febrei este şi frecţia cu spirt. Cu toate că alcoolul poate să răcească temporar pielea, pe măsură ce se evaporă, folosirea lui este periculoasă. Faptul că funcţionează prea repede este doar o parte a problemei.

Răcirea copilului prea repede este contraproductivă, pentru că micuţul poate să tremure, ceea ce dă un semnal corpului să crească temperatura.

“Suprafaţa corporală la un copil mic este foarte bine vascularizată în condiţii de febră. Au fost cazuri când, de la împachetări cu spirt, copiii au făcut intoxicaţie alcoolică şi au decedat”, precizează pediatrul Cristian Mihai.