Fiecare părinte își dorește să educe un copil echilibrat emoțional, însă drumul spre succes este anevoios și plin de urcușuri și coborâșuri. Un context foarte provocator chiar și pentru cei mai conștienți și răbdători părinți îl reprezintă momentele când copiii „calcă pe bec”, când fac lucruri care stârnesc furia părinților. Despre modul potrivit de a reacționa în asemenea situații scrie psihologul și psihoterapeutul relațional, autorul Gáspár György, într-o postare pe contul său de Facebook.
Specialistul spune că este firesc ca părintele să trăiască o avalanșă de emoții dificile – furie, frustrare, dezamăgire, atunci când cel mic are un comportament negativ. Aceste emoții „trebuie” conștientizate, recunoscute și exprimate în așa fel încât să aducă un dram de alinare părintelui și un plus de înțelegere copilului. Dacă relația dintre părinte și copil este suficient de solidă, simpla exprimare a emoțiilor adultului poate fi suficientă pentru a opri un comportament indezirabil. Iată două exemple:
- „Mă simt furios/furioasă”
- „Mă simt foarte dezamăgit/dezamăgită”)
Cum pot părinții să-și ”descarce” furia în mod inteligent?
În alte cazuri, psihologul Gáspár György afirmă că poate fi nevoie ca părintele să-și exprime emoția, dar să enunțe și motivul trăirii sale, să-și dezvăluie reacțiile și gândurile:
„Atunci când te rog să-mi dai o mână de ajutor, pentru a treia oară, și tu te porți ca și cum nu m-ai fi auzit, mă cuprinde furia. Ba chiar mă simt turbat/ă de furie. În aceste momente, îmi vine să-ți arunc telefonul și calculatorul pe fereastră, afară.”
Specialistul subliniază că o astfel de exprimare a trăirilor, le îngăduie adulților să descarce din energia acumulată (emoțiile producând în corpul nostru diferite conținuturi energetice), fără să producă efecte nocive. Ba mai mult, poate fi o lecție valoroasă despre manifestarea potrivită a emoției.
”Copilul învață astfel că furia, frustrarea etc., emoții pe care le simte și el, nu sunt „ceva” nesănătos sau periculos, și că le poate exprima fără să distrugă pe nimeni.”, precizează Gáspár György.
Exprimarea emoțiilor este o alternativă mai bună decât:
- Critica: „N-ai pic de respect față de mine”
- Amenințările: „Nu vei mai folosi telefonul acela afurisit timp de o lună”
- Sarcasmul „De câte ori să-ți mai repet, ești surd/ă sau de ce nu mă asculți?”
- Violența fizică