Sezonul răcelilor este în toi și tot mai mulți părinți sunt în căutare de informații și sfaturi despre tratarea acestora. Mihai Stratulat și Dorina Agachi, medici pediatri cunoscuți la noi în țară, au explicat, rând pe rând, care sunt regulile de care trebuie să țină cont părinții ai căror copii manifestă simptome de răceală sau gripă.

Potrivit doctorilor, părinții în niciun caz nu trebuie să fie panicați.

„În primul și-n primul rând, nu intrăm în panică. Este adevărat, gripa nu te întreabă cine ești și al cui ești. Într-adevăr, poate fi contractată de oricine oricând. Important este să avem același ritm de viață, aceleași plimbări zilnice afară, același ritm de hidratare intensă, de a mânca obligatoriu cele trei mese pe zi, îmbogățite numaidecât cu fructe și legume proaspete, somnul regulat, aceleași exerciții de gimnastică. Până la urmă e același mod sănătos de viață pe care-l facem de jur împrejur.

Nu clinica va ține virusul gripal doar în limitele pereților acesteia și, de aceea, cu cât mai mult limităm colectivizarea copiilor, cu atât mai mult le micșorăm capacitatea de cunoaștere chiar și cu virozele ușoare. Deci, sistemul imun este pregătit atunci când în organism e cineva nou, începe a lucra, fie virus sezonier, fie virus gripal. Dacă ținem copiii izolați acasă și se întâmplă să cunoască pentru prima dată virusul gripal, desigur și suportarea bolii, și consecințele ar putea să fie altele. Dar cel mai important e ca părinții să-și păstreze calmul”, a explicat medicul pediatru Dorina Agachi în cadrul unei emisiuni TV.

„Ducerea copiilor la clinică destul de des... Copiii noștri se află foarte des în cadrul clinicii”

„Deja de două săptămâni, dacă nu chiar de trei, vin foarte mulți copii cu febra 39-40, cu analize de sânge care arată leucocitele scăzute, ceea ce ne vorbește despre o puternică imunosupresie. Atunci presupunem că este gripă, dar ne uităm după starea copilului”, a subliniat Mihai Stratulat.

De asemenea, specialiștii în pediatrie au vorbit despre una dintre cele mai cunoscute boli ale copilăriei - varicela, numită în popor „vărsat de vânt”.

Mihai Stratulat susține că, la momentul actual, cel mai mic dintre copiii săi se confruntă cu această afecțiune și vine în ajutorul părinților cu câteva sfaturi în acest sens:

„Acum, ăsta mic al meu e cu varicelă acasă. O să ajung și o să văd câte bubițe noi au mai apărut. Practic, nu facem nimic. Încercăm să uscăm aceste vezicule care apar. Dacă o să apară febra, o să scădem febra și vom da multe lichide. Important în varicelă e să dăm Paracetamol, și nu Ibuprofen”, a spus Stratulat.

Ce produse folosim pentru a combate varicela?

„Verdele de briliant e de pe timpul Uniunii Sovietice. Sunt acum multe loțiuni, spray-uri, care ajută, în primul rând și mai bine usucă. Nu lasă urmă verde, ca apoi vreo două săptămâni copilul să nu poată merge la școală sau la grădiniță pentru că încă este colorat cu verde de briliant. Aceste spray-uri și loțiuni scot și pruritul. Băiță se face, plimbări în aer liber tot se fac. Atunci când copilul e bolnav, regimul e unul obișnuit”, a încheiat pediatrul.