Ca mamă, de câte ori pe zi te trezești spunându-i copilului tău "nu pune aia la gură, e murdară" sau "nu atinge aia, acolo e praf”? Parcă am dezvoltat o fobie pentru tot ce nu este steril și ne temem la orice pas de microbi și de murdărie, fără să ne gândim că un exces de igienă poate fi, la un moment dat, dăunător pentru copii.
Mămico, avem vești pentru tine: puțină murdărie este bună pentru sănătate și are mai multe beneficii decât ai crede. Dacă nu ne crezi, hai să îți dăm câteva motive bune ca să-ți lași copilul să se murdărească mai des.
Pentru a înțelege mai bine mediul înconjurător, copilul mai are nevoie să se și murdărească. Un copil este curios prin natura lui și trebuie nu doar să vadă, ci să și atingă pământul, copacii, frunzele... cam tot ce prezintă interes pentru ei. Adică și furnici, melci, nisip, pietre, pământ, praf... Au nevoie să simtă textura și consistența lucrurilor pentru a învăța despre ele, nu doar să le spui tu ce sunt.
Pentru a avea un sistem imunitar puternic, copilul trebuie să ia contact și cu murdăria și cu microbii. O spun toți specialiștii din lume, inclusiv Jack Gilbert, om de știință la Universitatea din Chicago, care studiază ecosistemele microbiene: murdăria poate fi foarte benefică pentru sănătatea copilului.
Este bine să ai grijă să fie mereu curat în casă, dar nu e bine să exagerezi cu dezinfectarea și sterilizarea crezând că astfel îi protejezi pe cel mic. Un mediu steril nu va permite sistemului său imunitar să lucreze și, astfel, acesta va fi mai slab, iar copilul va fi mult mai expus la boli și alergii. Când copilul este expus la germeni, sistemul său imunitar se întărește pentru că se formează anticorpi care vor ajuta organismul să reacționeze.
Pentru a avea un copil creativ, trebuie să îi lași să se mai și murdărească. Dacă îi pui la dispoziție o planșă de pictură, pensule și culori și îi spui "pictează, dar să nu te murdărești", l-ai blocat din start. Creativitaea și curățenia nu sunt tocmai compatibile în acest caz. În schimb, dacă îi vei spune să picteze orice își dorește, fără să conteze dacă se mânjește sau nu cu acuarele, vei avea o surpriză.
Pentru a avea un copil activ și complet dezvoltat din punct de vedere motric, va fi nevoie să se mai și murdărească în timp ce se joacă, aleargă, sare, se cațără în copaci. N-ar avea cum să facă toate astea și să rămână curat, nu?
Pentru copii jocul este un fel de job. Ei iau treaba asta foarte în serios, nu e doar distracție. Jocul este baza imaginației, a creativității, a perseverenței, iar dacă nu îl lași să se joace în voie, adică să se mai și murdărească, nu faci decât să blochezi toate aceste lucruri.
Există studii care arată că acei copii care se joacă în voie, fără restricții, se transformă în adulți cu un respect de sine crescut și cu o mai mare capacitate de adaptare.
Murdăria este peste tot în jurul nostru și nu trebuie să o vedem ca pe un inamic. Evident, nu vorbim despre mizerie și condiții insalubre, ci despre acea murdărie “bună”, naturală, de care până la urmă nici nu prea avem cum să ne ferim cu adevărat, oricât am încerca. Clar, este bine să avem reguli de igienă bine stabilite pentru a evita bolile, dar trebuie să știm și să "conviețuim" puțin cu murdăria și microbii din jurul nostru.