Nu știi ce înseamnă regresia somnului la bebeluș până nu devii părinte! Este, de fapt, o perturbare a somnului unui bebeluș sau copil mic care anterior dormea ​​bine - atunci când bebelușul tău începe să se trezească mai mult noaptea sau i se se agravează somnul din senin. Aceste perturbări apar în momente previzibile, deoarece sunt asociate cu etapele de dezvoltare.

Majoritatea bebelușilor și copiilor mici experimentează câteva regresii de somn în primii 2 ani de viață, dar este posibil să nu le observi dacă bebelușul nu doarme bine în general.

Ce cauzează regresia somnului la bebeluși?

Ai observat că bebelușul tău încetinește temporar într-o zonă de dezvoltare, cum ar fi vorbirea, în timp ce excelează în alta, cum ar fi mersul? Expertul in pedatrie Dr. T. Berry Brazelton explică faptul că o creștere a dezvoltării creierului care are loc în timpul unei etape de dezvoltare (cum ar fi învățarea de a merge) coincide adesea cu o altă parte a dezvoltării care încetinește sau regresează (cum ar fi vorbirea). Deci, ce cauzează regresia curentă a somnului ar putea fi o etapă a dezvoltării pe care o atinge, cum ar fi rostogolirea, etc. Este complet normal.

Când apar regresiile de somn?

Regresiile de somn urmează o secvență previzibilă bazată pe dezvoltarea creierului, explică dr. Brazelton. Deoarece coincid cu etapele dezvoltării, regresiile somnului pot fi observate la 4 luni, 8/9 luni, 12 luni, 18 luni și 2 ani. Sună ca o regresie lungă, nu?

Dar, majoritatea copiilor nu experimentează absolut fiecare regresie. În plus, dacă bebelușul tău are obiceiuri bune de somn înainte de apariția unei regresii a somnului, el va reveni la el. Regresiile de somn se încheie la fel de repede cum apar.

Cât durează regresiile de somn?

O regresie a somnului poate dura 1-2 săptămâni. Rămâi pozitiv și observă ce realizează bebelușul în timpul zilei. A început recent să stea în picioare sau să se rostogolească? Concentrarea pe repere te poate ajuta să rămâi relaxată și răbdătoare.

Ce soluții există?

Dacă bebelușul sau copilul tău dormea ​​bine, fă tot posibilul să ieși din regresie. Elaborează un plan pentru trezirile nocturne care nu implică aducerea copilului înapoi la culcare. De exemplu, dacă începi să-l legeni sau să-l alăptezi să adoarmă, el va dori să continui acest lucru după ce va trece regresia. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să-ți mângâi copilul.

Dacă bebelușul sau copilul tău nu dormea ​​bine înainte de regresie, nu există un moment mai bun pentru a începe să-l înveți obiceiuri mai sănătoase de somn.