Experții susțin că mersul la culcare prea târziu poate avea o legătură directă cu creșterea în greutate în perioada adolescenței. Un nou studiu a descoperit că un program de adormit devreme poate reduce riscul obezității de mai târziu din viața copilului. Oamenii de știință susțin că acei copilași care sunt adormiți până la ora 20:00 au șanse mai bune de a-și menține greutatea sănătoasă în perioada adolescenței.

În plus, mersul la somn seara devreme poate ajuta la stimularea bunei dispoziții, a concentrării și a stării lor de satisfacție și fericire. Studiul, care a implicat 1977 de copii, a urmărit ora la care părinții își pun la somn copiii.

Apoi, cercetătorii au examinat BMI-ul acelor copii la vârsta de 15 ani. Numai 10% dintre copiii care au mers la somn la ora 20:00 sau mai devreme erau obezi.

16% dintre cei care au mers la somn între orele 20:00 – 21:00, au fost clasificați ca fiind obezi, și aproape un sfert dintre copiii care au mers la somn la 21:00 sau mai târziu erau obezi.

Rezultatele au fost aceleași atât pentru băieți, cât și pentru fete.

“Copiii preșcolari care au ora de culcare la 20:00 sau mai devreme erau mai puțin susceptibili de obezitate 10 ani mai târziu,” a spus pentru Today Sarah Anderson, autorul studiului și profesor de epidemiologie la Universitatea de Stat din Ohio, SUA.

Lipsa calității somnului poate avea consecințe imense asupra puterii de concentrare și poftei de mâncare. Acest lucru poate fi rezutatul unor hormoni care controlează sistemele endocrine ale corpului. Așadar, copiii care au un program regulat de somn devreme au mai multe șanse să doarmă suficient.

Obezitatea poate cauza probleme de sănătate cronice – de la diabet, până la boli de inimă și diferite tipuri de cancer.

Sfaturi utile pentru părinți:

  • Pune-ți copilul la culcare la aceeași oră în fiecare seară.
  • Închide televizorul și computerul cu cel puțin două ore înainte de ora de somn.
  • Ține luminile la un nivel foarte scăzut și păstrează un mediu calm pentru a-ți ajuta copilul să adoarmă.
  • Asigură-te că micuțul tău se simte confortabil.