Platfusul generează un stil de viață sedentar. Această problemă este actuală nu doar pentru maturi, dar și pentru copiii care, evident, se mișcă dar, totuși, nu pun suficient în mișcare acei mușchi care se fac responsabili pentru formarea tălpii copilului.
Pentru ca talpa copilului să se formeze corect și pentru ca să nu fiți nevoit să cumpărați copilului încălțăminte ortopedică, să tot duceți copilul la cure de masaj și să frecventați cu regularitate cursurile de educație fizică curativă, aveți grijă ca în regimul obișnuit al copilului să fie prevăzută activitatea fizică benefică și jocuri chiar foarte distractive.
1. Cât mai des oferiți-i copilului posibilitatea să meargă pe suprafețe neregulate: iarbă, pământ, nisip. Locuitorii orașelor merg preponderent pe podea dreaptă încordând, astfel, unii și aceeași mușchi. Rezultatul: printre copiii din mediul urban platfusul este mult mai răspândit în comparația cu situația copiilor de la sate. Nu aveți prin apropiere nici nisip și nici iarbă pe care se poate merge desculț fără nici un risc pentru sănătate ? Puneți pe podea socotelnița contabilă sau dispozitivul bunicii pentru masajul picioarelor și propuneți-i copilului să meargă peste … ca un elefănțel.
2. Mergem pe scări cât mai des posibil. Dacă locuiți mai jos de etajul zece și ieșiți afară la plimbare fără cărucior, reveni-ți acasă fără ascensor. Mersul pe scări reprezintă un antrenament perfect pentru mușchiul gastrocnemian care joacă cel mai activ rol în formarea tălpii copilului. Propuneți-i copilului să se joace: să urce treapta în degete după care să se sprijine pe toată talpa.
3. Cine rostogolește mai repede creionul. Aruncați pe podea două creioane și propuneți-i copilului să vă luați la întrecere – cine va rostogoli mai repede creionul cu ajutorul degetelor de la picioare până la tata.
4. Mergem ca ursulețul: 4 pași în vârful degetelor, 4 – pe călcâie si, din nou – vârful degetelor – călcâie. V-ați plictisit ? Continuați călătoria pe partea exterioară a tălpii piciorului. Unde mergem ? Desigur, în poveste…unde în altă parte cu asemenea mers? Și anume: mergem după jucăria sau cartea preferată, să vedem cum doarme pisica sau să vedem dacă nu cumva bunica doarme.
Rețineți: dacă va avea sau nu copilul dumneavoastră platfus depinde doar de dumneavoastră, dragi părinți!