Clătirea gâtului este una dintre metodele eficiente de tratament în caz de răceală. Marele avantaj constă în faptul că cu cât mai mult se clătește – cu atât mai bine, clătirea gâtului practic nu poate să facă rău (depinde cu ce se clătește pentru a nu provoca o reacție alergică). De asemenea, metoda poate fi aplicată pentru călirea copilului. Micuțul trebuie învățat să facă asta de la vârsta de doi ani. Însă, apare întrebarea: cum să-i explici copilului ce înseamnă asta și cum să-l înveți să-și clătească gâtul corect?
În cază de răceală, procedura este recomandată de medicul pediatru. De cele mai multe ori, medicamentele bune sunt ingredientele simple și obișnuite: soda de mâncare și sarea, fiertură din ierburi. Pentru efectul de călire, se potrivește apa călduță cu temperatura medie și normală de 40 de grade. Temperatura trebuie scăzută treptat, de exemplu, cu un grad pe săptămână. Atenție, nu folosiți apă temperatura medie a căreia este mai mică de 20 – 18 grade.
Cel mai important moment este cum îl învățăm pe copil să-și clătească gâtul. Pentru început arătați-i copilului prin propriu exemplu – cum vă clătiți dumneavoastră gâtul. După asta, propuneți-i copilului să ia apă în gură și să rostească litera ”a”, ridicând treptat capul. Încercați să rostiți diferite vocale sau chiar cuvinte. Povestiți-i copilului că în timp ce-și clătește gâtul, în gură se formează bule …poate asta îl va înveseli.
Nu vă întristați dacă copilul nu reușește să învețe procedura din prima. Important este să atrageți copilul cu această activitate, el nu trebuie impus pentru ca să fie asta o ocupație casnică detestată.