Când este de fapt febra o urgență medicală, cum se măsoară corect temperatura corporală, ce înseamnă de fapt febră, când trebuie să mergem neapărat la medic – la toate aceste întrebări și multe alte nelămuriri legate de febră îți răspundem în rândurile de mai jos.

mamaplus

Febra la copii: când temperatura rectală depășește 38 de grade

Bebelușul tocmai s-a trezit și e îmbujorat, iar la atingere pare că este mai cald ca de obicei. Tocmai ce i-ai luat temperatura cu un termometru digital și pare că are 37.5. E cazul să îi dai un antitermic sau să suni la medicul pediatru? Cel mai bine este știi că de fapt această temperatură nu reprezintă că micuțul are febră. O temperatură rectală de până în 38 de grade este considerată ca fiind stare normală, chiar și în rândul bebelușilor, susțin specialiștii citați de www.babycenter.com. La bebeluși, ca și în cazul adulților, temperatura corporală poate să crească din diferite motive, printre care suprasolicitarea sau scoaterea micuțului din apa caldă de baie. Știai că și momentul zilei poate să influențeze temperatura corporală? De exemplu, ea are tendința de a crește mai ales seară și să scadă spre dimineață. Așa că nu se pune problema de febră la copii decât dacă temperatura depășește 38.5.

Temperatura rectală, cea mai precisă

Chiar dacă termometrele digitale pe care le găsești în comerț sunt mai ușor de folosit decât cele clasice, bine este să știi că cea mai precisă metodă de măsurare a temperaturii este cea rectală (niciodată nu trebuie măsurată cu un termometru de sticlă deoarece există riscul ca această să fie deteriorat), cu atât mai mult la copiii de până în 3 ani. „Doar temperatura rectală este cea exactă. Termometrele folosite la nivelul frunții, a urechii sau a axilei nu sunt la fel de precise”, explică Tyeese Gaines, medic Unitatea de Primiri Urgențe în New Jersey, SUA. Celelalte tipuri de termometre pot indica o temperatură mai mică sau chiar mai mare decât cea reală, fapt ce poate face ca părintele să ajungă la spital cu copilul fără să fie cu adevărat nevoie.

Febra la copii: virală sau bacteriană? Diferența contează mult

„Febra virală apare atunci când corpul bebelușului se luptă cu o afecțiune cauzată de un virus, indiferent dacă este o problemă intestinală sau o răceală. De cele mai multe ori acest tip de febră nu durează mai mult de trei zile și nu este nevoie de tratament cu antibiotice”, spune Carrie Brown, medic pediatru în cadrul Spitalului de Copii din Arkansas, SUA. Febra bacteriană, pe de altă parte, este cauzată de o infecție bacteriană, cum sunt cele care apar la nivelul urechii (o parte dintre acestea pot să fie și virale), a tractului urinar, a pneumoniei bacteriene sau a meningitei. Infecțiile bacteriene sunt mai rar întâlnite decât cele virale, dar pot duce la apariția unor boli care pot avea consecințe grave asupra sănătății dacă nu sunt tratate la timp. Mai mult, medicii recomandă adesea tratamentul cu antibiotce pentru a trata febra de acest tip.

Mergi cu copilul la medic cât mai rapid dacă:

  • este mai mic de 3 luni și are temperatura rectală mai mare de 38 sau 38.5 de grade C;
  • are mai puțin de 2 ani și febra continuă se crească la 24 de ore de la debut;
  • are 2 ani sau mai mult și are febră de mai mult de trei zile;
  • micuțul are episoade dese când temperatura rectală depășește 40 de grade C.

Continuarea