Mamele elicopter supraveghează și protejează excesiv copilul, anulându-i orice încercare de a se exprima liber și de a fi independent. Deși intențiile mamei sunt bune, dorința fiind aceea de a-și proteja copilul de pericole, implicarea exagerată în viața celui mic reprezintă o cale sigură spre creșterea unui copil dependent de "fusta mamei", fără încredere în forțele proprii și cu o stimă de sine scăzută.
Ce înseamnă mama elicopter?
Este bineînțeles o denumire sugestivă pentru părintele care se concentrează abuziv asupra creșterii și îngrijirii copilului, fiind exagerat de protector. Expresia a intrat în vocabularul de specialitate abia în 2011, dar a fost utilizată prima oară de psihologul american de origine israeliană Haim Ginott, în cartea "Părinți și adolescenți", lansată în 1969.
Este vorba de părintele care pune copilul în centrul universului și al preocupărilor și își asumă creditele pentru succesurile și eșecurile lui.
Cine sunt părinții elicopter și care sunt caractericile lor comportamentale?
Părinții de școlari sau adolescenți sunt cei care cad cel mai adesea în capcana stilului parental de tip elicopter, întrucât sunt cei mai predispuși la a fi:
- supraprotectori;
- excesiv de controlatori;
- perfecționiști.
Specialiștii sunt de părere însă că orice părinte, indiferent de vârsta copilului, se poate transforma într-unul "elicopter". Iată principalele semne sau caracteristici care te ajută să îți dai seama dacă ești sau nu un astfel de părinte:
- ai tendința de a face totul în locul copilului, din dorința de a-l ajuta și proteja;
- îți asumi vina în locul copilului pentru greșelile pe care le face;
- iei decizii în locul lui;
- decizi absolut tot ce este legat de copil - cum se îmbracă, ce mănâncă, unde merge etc.;
- îl întrebi exagerat de des ce face, cu cine vorbește, cu cine se joacă, etc.
- ai tendința de a te transforma într-un detectiv, dornic de a-l urmări peste tot, de a afla din surse apropiate ce face, cum se comportă;
- ești exigentă cu el, în ceea ce privește performanțele școlare, reușitele proiectelor și ai mereu pretenția ca totul să iasă bine, chiar dacă asta înseamnă să intervii direct pentru a ajunge la astfel de rezultate.
Cauze ale transformării într-un părinte elicopter
La baza dezvoltării comportamentului specific unui părinte elicopter stau o mulțime de motive sau cauze, cea mai frecvent întâlnită fiind dorința de protejare și menținere în siguranță a copilului. Însă există și alti factori declanșatori ai acestui stil parental dăunător dezvoltării copilului.
Anxietatea sau teama de viitor
În condițiile în care lumea în care trăim a devenit un mediu periculos, vicios și destul de nesigur pentru viitorul copiilor, tendința părinților de a se implica exagerat în viața celor mici este parțial justificată. Părintele modern dorește să știe tot ce face și unde este copilul în orice moment și vrea să aibă doar reușite în palmaresul personal și școlar, pentru a avea o șansă la un viitor mai bun și la o carieră de succes.
Părintele devine supraprotector și perfecționist, tăind aripile dezvoltării încrederii și stimei de sine a copilului, a independenței și a responsabilității, calități esențiale la maturitate.
Compensarea lipsurilor din copilărie
Părinții care au trecut printr-o copilărie nefericită, presărată de lipsuri materiale, sau care au fost privați de atenția celor dragi au tendința de a-și transforma propriii copii în variante mai bune ale lor. Vor să le ofere tot ce ei n-au avut, dar și să fie alaturi de aceștia la tot pasul, fără să-și dea seama că se pun în calea dezvoltării armonioase a celor mici.
Presiunea anturajului
Părinții ușor influențabili sunt cei mai predispuși la a dezvolta un comportament de tip "elicopter". Aceștia vor să țină mereu pasul cu alți părinți și să răspundă pozitiv presiunilor venite din partea celorlalți cu privire la educația și disciplinarea copilului, pentru ca nu cumva să fie catalogați drept părinți neglijenți.
Eșecurile din plan personal sau profesional determină părinții să devină mult mai atenți la modul în care își cresc și educă copilul. Din păcate, aceștia își transpun frustrările în plan parental și invadează și controlează viața celor mici, sufocându-i.
Consecințele stilului parental elicopter asupra copilului
Părintele elicopter are o influență negativă asupra dezvoltării copilului. Este guvernat de prea multe temeri sau anxietăți, care nu-l ajută să-și dea seama de adevăratele nevoi ale celui mic și să găsească un mod echilibrat de a-l disciplina. Este concentrat doar pe ideea de control, protecție și perfecționism și ajunge să crească un copil care:
- are o încredere scăzută în forțele proprii;
- este incapabil de a lua decizii de unul singur (este dependent);
- nu-și asumă responsabilități;
- nu este în stare să facă față eșecurilor;
- este anxios și frustrat;
- devine inadaptat social;
- este incapabil de a se adapta la situații noi.
Potrivit specialiștilor, părinții de fete sunt mai predispuși la a dezvolta un comportant de tip elicopter. Indiferent dacă ești părinte de fată sau băiat, autoanalizează-te cu atenție, urmărește semnalele care te avertizează că pici în plasa unui astfel de comportament nociv și reevaluează-ți atitudinea față de educația și disciplinarea copilului.
Înfruntă-ți teama de a controla mereu viața copilului, renunță la munca de detectiv și oferă-i puțină libertate de alegere și decizie, de care are atâta nevoie în viitor. Învață-l să ia decizii pe cont propriu, să înfrunte eșecuri și să se descurce singur în cât mai multe situații, dacă vrei să se transforme într-un adult responsabil și de succes.