Febra la copii este întotdeauna un semnal de alarmă pentru părinți. Fiind un simptom atât de comun pentru numeroase boli, febra creează de cele mai multe ori panică și determină părinții să facă o mulțime de lucruri, unele chiar inutile. Ce trebuie să știm despre febră și cum e bine să acționăm, ne spune Galina Scerbacova, medic pediatru.

În calitate de părinți, e important să știți care este temperatura normală a copilului dumneavoastră. Valorile acceptate ca temperatură normală a corpului sunt următoarele:

  • Temperatura rectală: 36,6°C - 38°C;
  • Temperatura orală: 35,5°C – 37,5°C;
  • Temperatura axilară (la subraț): 34,7°C-37,3°C;
  • Temperatura la nivelul urechii: 35,8°C-38°C.

Deci, copilul dumneavoastră va avea febră, dacă temperatura corpului va fi mai mare decât valorile prezentate mai sus. Febra se întâlnește de cele mai deseori în cazurile când copilul a luat o infecție, de exemplu virală. Există și cauze ne-infecțioase, precum erupția dinților, reacție postvaccinală sau alte motive, chiar din cele mai banale – insolația sau înfofolirea copilului.

Felul în care trebuie măsurată temperatura trebuie să o cunoască fiecare părinte.

Termometrele orale nu sunt recomandate până după vârsta de 4 ani, cele pentru ureche nu sunt indicate pentru nou-născuți sau copii mai mici de 2 ani, iar termometrele tip bandă pentru frunte nu sunt sigure în funcționare. În aceste condiții, cele mai bune instrumente pentru măsurarea temperaturii sunt termometrul digital și, clasicul, termometru cu mercur.

În continuare, sunt două metode de a lua în mod corect temperatura: rectal sau axial (sub braț). Cea mai fidelă și precisă măsurătoare este cea rectală, dar care nu este o metodă pe placul copiilor sau părinților. De asemenea, în cazul nou-născuților, măsurarea rectală a temperaturii cu termometrul de sticlă prezintă o serie de pericole cum ar fi străpungerea intestinului, spargerea termometrului, stimularea defecării, apariția bradicardiei urmare a stimulării vagale. Așa că standardul clasic rămâne prima opțiune.

Orice creștere a temperaturii copilului trebuie să fie un semnal de alarmă pentru a nu scăpa vreo problemă gravă de sănătate.

Există situații când trebuie să vă adresați la medic imediat, și anume când vârsta copilului este mai mică de 3 luni, iar febra mai mare de 40°C, pielea copilului devine palidă, cianotică – piele marmorată, mâinile și picioarele devin reci, chiar dacă bebelușul are febră, etc. Motive de îngrijorare vor fi și în cazul copiilor din grupul de risc (patologia sistemului nervos central, cardiovascular, etc.).

mamaplus

O greșeală pe care părinții o comit frecvent este că se grăbesc să scadă febra copilului, chiar dacă ea nu e înaltă, iar bebelușul nu dă semne de disconfort.

În majoritatea cazurilor, febra trebuie tratată doar dacă îi provoacă disconfort copilului. De multe ori, febra poate trece fără niciun tratament special. De aceea, cei mai mulți doctori nu recomandă niciun medicament pentru combaterea febrei mai mici de 38,5°C la copiii de peste 6 luni.

Un copil cu febră trebuie să consume cât mai multe lichide.

Dacă febra îi provoacă, totuși, un disconfort  se recomandă dezbrăcarea copilului, aplicarea compreselor la temperatura camerei, frecționarea pielii cu apă și oțet, în raport 1:1, temperatura apei fiind de 30°C-32°C. Nu se recomandă folosirea diferitor soluții pe bază de alcool pentru frecții la copii.

Se recomandă administrarea medicamentelor antipiretice copiilor de până la 3 luni, care au febra mai mare de 38°C. De asemenea, copiilor mai mari de 3 luni, cu febra mai mare de 39°C și celor din grupul de risc - cu febra mai mare de 38°C. Medicamentele reduc febra, dar, totodată, scad și producția de anticorpi, prelungind durata de însănătoșire. Este important să țineți minte că medicamentele pot avea și efecte secundare. Deci, ele trebuie folosite doar atunci când e nevoie de ele și doar la recomandarea medicului.

Când trebuie să ne adresăm la medic și să dam copilului medicamente?

Părinții nu trebuie să intre în panică în momentul în care apare febra la copil. Însă, orice creștere a temperaturii trebuie să fie un motiv în plus să consultați medicul, și mai ales dacă:

  • copilul are sub 3 luni;
  • febra depășește 39°C, indiferent de vârsta copilului;
  • febra durează mai mult de 2-3 zile;
  • febra e însoțită de înrăutățirea stării generale de sănătate, plâns neobișnuit, diaree, vomă, gât înțepenit, iritații pe piele, respirație îngreunată, convulsii, buzele se învinețesc, copilul pierde apetitului, nu poate înghiți mâncarea, etc.