Despre influența jocurilor computerizate asupra copilului, astăzi, se vorbește mut. Există opinia că jocurile computerizate dezvoltă gândirea, intelectul și reacția generației în creștere. Există, însă, și o opinie radical opusă. Recent, o echipă de savanți din Norvegia, Italia și SUA au desfășurat un experiment neobișnuit. Specialiștii au încercat să clarifice în ce mod influențează asupra copiilor jocurile computerizate agresive. Rezultatele s-au dovedit a fi îngrijorătoare.
Echipa internațională de cercetători a invitat 172 de adolescenți italieni cu vârstele cuprinse între 13 și 19 ani să participe l experiment: copiilor li s-au propus jocuri computerizate la alegere – fie un joc cu elemente de agresiune, fie un joc computerizat obișnuit. În timpul jocului, lângă fiecare participant a fost plasată câte o farfurie cu ciocolată. Savanții le-au permis copiilor să mănânce, în timpul jocului, atâta ciocolată cât vor, însă, i-au avertizat că excesul de dulciuri face rău dinților și sănătății în general.
La sfârșitul experimentului s-a constatat că acei participanți, care au ales jocurile cu elemente agresive, au mâncat de trei ori mai multă ciocolată decât alți participanți la proiect.
Ulterior, fiecare adolescent a fost testat din punct de vedere logic. Testul a fost alcătuit din 10 întrebări. Pentru fiecare răspuns corect, participantul primea câte un bilet pe care, ulterior, îl putea schimba pe un premiu. La sfârșitul testului copiii trebuiau să ridice individual numărul de bilete câștigate. Între timp, savanții urmăreau dacă adolescenții vor trișa sau nu. S-a constatat că adolescenții care preferă jocurile agresive au încercat să trișeze de opt ori mai mult comparativ cu acei copii care au ales jocurile computerizate fără scene de violență.