Nu înțelegem cu adevărat prin ce trece un părinte până când nu avem noi copii și începem să ne confruntăm cu temeri, întrebări care par să aibă răspunsuri contradictorii și dileme care ne împiedică să luăm decizii de care să fim 100% sigure.

mamaplus

Mulți părinți se regăsesc în acest impas, în special după apariția primului copil, când lipsa de experiență și sentimentul de responsabilitate pe care îl simt față de noul membru micuț al familiei pot fi copleșitoare. Iată care sunt cele mai frecvente dileme pe care le au părinții neexperimentați:

Cum îl disciplinez pe cel mic?

Tehnicile de disciplinare cele mai eficiente sunt, mai degrabă, mici trucuri psihologice prin care îl poți motiva pe cel mic să facă mici lucruri: să își strângă jucăriile, să se spele pe dinți, să meargă la culcare la ora stabilită, etc. Studiile arată că cei mici pot fi convinși să se comporte exemplar atunci când le este oferită o recompensă, însă nu una financiară. Încearcă să îi oferi celui mic o steluță sau o medalie confecționată din hârtie de fiecare dată când s-a comportat frumos. Lipiți-le împreună pe frigider sau pe un panou, iar la un anumit număr de steluțe îi poți oferi o recompensă sub forma unei jucării ori dulciuri.

Ce fac când copilul este bolnav?

Pentru orice părinte este un lucru cumplit să își vadă copilul bolnav. Iar în primii ani de viață, pare că cei mici răcesc încontinuu, le curge nasul, fac febră sau tușesc. O altă etapă complicată îl reprezintă intrarea în comunitate, la grădiniță, unde contactul cu microbi și bacterii noi aduce alte răceli și gripe. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru copilul tău este să îl ajuți să își întărească sistemul imunitar, astfel încât organismul său să fie rezistent în fața virusurilor. O alimentație bogată în nutrienți este cea mai bună cale pentru a crește imunitatea în mod natural.

Cum îmi învăț copilul să fie generos?

Unii părinți știu deja acest scenariu: ajung în parc cu cel mic, iar câteva minute mai târziu, copilul se ceartă cu un partener de joacă pe câte o jucărie, un leagăn sau un tobogan. Cei mici pot avea un simț foarte dezvoltat al proprietății și nu sunt rare cazurile în care își însușesc jucăriile altora, de exemplu. În aceste situații, psihologii recomandă să începi prin a te juca acasă cu cel mic, folosind un timer: un minut sau două ții tu jucăria, apoi vine rândul lui și tot așa.

Cum îmi împac viața personală cu cea profesională?

Revenirea la locul de muncă se poate dovedi o provocare pentru multe mămici, mai ales dacă nu se simt încă pregătite să petreacă atâtea ore pe zi departe de cel mic. În plus, poate apărea și sentimentul că nu se mai integrează în colectivul de lucru sau că nu mai fac față sarcinilor de serviciu. Aceste temeri sunt perfect normale, spun psihologii. Important este să îți acorzi un timp de adaptare și să nu fii tu însăți cea care pune presiuni asupra ta.

Sursa