Fiecare tratament cu antibiotic, chiar și de la cele mai fragede vârste, poate afecta echilibrul florei intestinale, având efecte pe termen scurt și imediat, cum ar fi diareea asociată antibioticelor (DAA), dar și efecte pe termen lung. Microbiota intestinală afectată de administrarea antibioticelor poate slăbi organismul, devenind astfel mai susceptibil la infecții. Este important însă, ca orice tratament de acest gen să fie prescris doar de medicul pediatru. Automedicația este strict interzisă.
Deoarece aproximativ 70% din componentele sistemului imunitar au originea în tractul intestinal, sistemul imunitar poate fi perturbat deoarece microflora intestinală afectează activitatea acestuia. Diareea asociată cu antibiotice (DAA) este definită ca trei sau mai multe scaune moi sau apoase ce survin ulterior sau în timpul tratamentului cu antibiotice. Riscul de DAA crește o dată cu prelungirea duratei tratamentului cu antibiotice. De asemenea, copiii mai pot resimți și alte efecte secundare, precum greață, indigestie și energie scăzută.
Copiii au perioade de creștere și dezvoltare dinamică, iar dezvoltarea microbiotei gastro-intestinale face parte din ele. Utilizarea antibioticelor la copii a fost asociată cu modificarea microbiotei și cu un risc crescut de boli precum obezitatea și astmul.
Așadar, chiar dacă antibioticele salvează vieți și sunt indispensabile în medicina modernă, ele pot avea efecte adverse, datorate dezechilibrului microbiotei, care se pot manifesta:
- Pe termen scurt: dureri abdominale, diaree, greață, vărsături.
- Pe termen lung: slăbirea sistemului imunitar care devine mai puțin eficient în combaterea infecțiilor, factor risc în apariția astmului, dermatitei atopice și rinitei alergice la copii.
Probioticele contribuie la refacerea echilibrului microbiotei intestinale și ajută la susținerea sistemului imunitar, facilitând astfel o recuperare mai rapidă după un episod infecțios. Totodată, probioticele contribuie la îmbunătățirea activității mucoasei intestinale și stimulează funcția de barieră a intestinului protejând împotriva efectelor adverse ale tratamentului cu antibiotice.