Atunci când bebe plânge noaptea, părinţii, extenuaţi, se gândesc la toate motivele posibile: îi e foame, îi e sete, e ud, îi e frig, îi e prea cald, se simte singur, îl doare ceva… Dar cu siguranţă nu se gândesc la acest motiv: bebe vrea să o împiedice pe mami să rămână din nou însărcinată. Un cercetător de la Harvard oferă o explicaţie surprinzătoare în legătură cu motivul pentru care bebeluşii plâng noaptea: cei mici vor să împiedice sau să amâne conceperea unui frăţior sau a unei surioare.
Biologul evoluţionist David Haig a lansat o teorie care vrea să explice de ce se trezesc şi plâng bebeluşii în miezul nopţii. Conform cercetătorului, copiii ar încerca să împiedice conceperea unui frăţior sau a unei surioare, ţinându-şi părinţii ocupaţi, obosiţi şi fără chef de romantism şi gesturi tandre. Bineînţeles, bebeluşii nu fac asta intenţionat, ei sunt „programaţi” să facă tot ce le stă în putinţă pentru a împiedica apariţia unui alt copil în familie, acesta fiind catalogat de Haig drept un comportament evoluţionist: bebeluşii care plâng şi sunt alăptaţi în timpul nopţii au mai multe şanse de supravieţuire şi de reproducere, la timpul lor.
Haig explică în publicaţia „Evolution, Medicine and Public Health” cum a ajuns la această concluzie: În perioadele de restrişte şi de foamete care au existat de-a lungul istoriei, când mâncarea era insuficientă, iar bolile făceau ravagii, copiii aveau şanse mai mari să supravieţuiască dacă părinţii lor amânau naşterea unui alt copil. Se pare că îngrijirea şi alăptarea unui copil, în special în timpul nopţii, împiedică femeile să aibă ovulaţie imediat după naştere, deşi nu este o regulă. Ţinându-i ocupaţi şi obosiţi în timpul nopţii, copilul îi are pe mama şi tata doar pentru el, ceea ce se traduce printr-o şansă mai mare de supravieţuire.
Conform antropologuluil Holly Dunsworth, însă, lucrurile nu sunt atât de simple. „Haig nu ia în calcul beneficiile alăptatului nocturn, copilul nu doar că este hrănit, dar primeşte dragostea şi căldura de care are nevoie. Iar mama are, la rândul ei, numeroase avantaje. Dacă priveşti lucrurile din această perspectivă, trezitul în miez de noapte este mai mult o colaborare avantajoasă decât un motiv de conflict”.
Haig speră ca teoria să ajute noii părinţi tulburaţi de programul de somn al copilului: „Vreau ca părinţii să ştie că cei mici sunt destul de robuşti şi se pot descurca în multe şi diferite situaţii şi medii înconjurătoare”.