Pe parcursul creșterii și dezvoltării copilului au loc diferite etape de schimbare a metabolismului, care provoacă prin urmare și mărirea temperaturii corpului. Astfel apare transpirația care, deși nu ar trebui să reprezinte o îngrijorare pentru părinți, uneori poate fi legată de anumite probleme de sănătate: afecțiuni ale sistemului nervos, ale inimii și ale glandei tiroide, tulburări ale glucozei în sânge etc.
Medicul pediatru Dorina Agachi a explicat într-o emisiune TV de ce palmele și tălpile copiilor transpiră abundent, ce probleme de sănătate indică acest simptom și cât de importantă este examinarea specialistului în asemenea situații.
„Dacă vorbim despre un copil de 6 ani, hipertranspirația palmelor și tălpilor este un simptom care obligatoriu necesită o investigare. Asta aș sugera familiilor care prezintă aceste simptome și vorbesc exclusiv despre copiii cu vârsta mai mare de 3 - 5 ani. În primul an de viață, asta este o variantă absolut normală, datorită activității mai pronunțate a sistemului nervos vegetativ simpatic, iar copiilor mai mari de 5 - 6 ani, neapărat trebuie să li se investigheze glanda tiroidă cu hormoni tiroidieni, glicemia (nivelul de gluzocă în sânge) și, în mod obligatoriu, metabolismul vitaminei D3, pentru a vedea dacă există un deficit de aport de vitamina D3 sau alți ioni. Poate fi vorba despre o disfuncție la nivelul glandei tiroide sau chiar și despre tulburări ale metabolismului glucozei în sânge”, a explicat Dorina Agachi.
În opinia specialistului, emoțiile necontrolate ale copilului și hiperactivitatea sistemului nervos vegetativ simpatic pot fi, de asemenea, cauze ale transpirației excesive.
„Dacă toate analizele sunt ok, copilul ar putea să fie determinat de o hiperactivitate a sistemului nervos vegetativ simpatic, fiind doar o stare care se controlează emoțional și copilul trebuie învățat să-și controleze emoțiile”, a adăugat pediatrul.