Majoritatea oamenilor cred că pedeapsa este cea care ajută o persoană să ajungă să facă ceea ce trebuie. Și că dacă nu ne pedepsim copiii, vor crește făcând lucrurile greșit. Este o viziune sumbră asupra naturii umane. Și se dovedește a fi ea însăși o greșeală. De ce nu au efect pedepsele date copiilor? Să vedem…

În primul rând pentru că o pedeapsă nu îl va responsabiliza pe copil pentru comportamentul său. Un copil este responsabilizat atunci când el însuși face modificări în propriul comportament și se străduiește să evite greșelile făcute, fără ca părintele să impună sau intervină în vreun fel. De ce nu au efect pedepsele date copiilor?

De ce nu au efect pedepsele date copiilor?

Există o multitudine de cercetări care demonstrează că copiii pedepsiți au mai puțin șanse de a face apoi alegeri morale pozitive. Asta pentru că:

  • Pedeapsa concentrează copilul pe „consecințele” pe care le va suferi, mai degrabă decât pe consecințele comportamentului său față de altcineva. Îl face mai centrat pe sine și mai puțin empatic.
     
  • Pedeapsa îl face pe copil să simtă că este o persoană rea și cel mai probabil va repeta comportamentul rău, de vreme ce a primit eticheta.
     
  • Deoarece invariabil copiii consideră că pedeapsa este nedreaptă, îi învață că abuzul de putere este permis. Ceea ce îi face susceptibili să nu facă alegeri morale.
     
  • Pedeapsa erodează relația părinte-copil. Cu cât se va simți mai distanțat de acesta, cu atât mai rău va fi comportamentul lui.
     
  • Pentru că pedeapsa nu ajută copilul să-și gestioneze emoțiile care l-au determinat să acționeze greșit, acele emoții revin și provoacă repetarea comportamentelor greșite.
     
  • Pedeapsa îi face pe copii să învinovățească alte persoane mai degrabă decât să se îngrijească de modul în care comportamentul lor îi afectează pe ceilalți.

Pedeapsă sau consecință?

Trebuie să lamurim mai întâi faptul că pedeapsa nu este unul și același lucru cu consecințele naturale sau logice. Pentru a înțelege de ce pedeapsa este ilogică, trebuie să înțelegem care sunt consecințele naturale și logice. O consecință este ceva care se întâmplă din cauza unui alt act.

Sunt trei tipuri de consecințe: naturale, logice sau ilogice. Consecințele naturale au loc indiferent de ceea ce face cineva. Un exemplu de consecință naturală este când copilul refuză să poarte haină iarna și apoi răcește.

Celelalte două tipuri de consecințe sunt de natură artificială, prin faptul că sunt impuse de alții, dar pot fi logice sau ilogice. Consecințele logice sunt cele care au sens atunci când se ia în considerare acțiunea în cauză. De exemplu, dacă copilul nu mănâncă la masă alimente sănătoase, este logic să spunem că nu va primi desert. Îi poți explica acest lucru din punct de vedere al sănătății și al impactului alimentelor asupra organismului.

Pedeapsa este ilogică

Și am ajuns la pedepse sau consecințe ilogice. Acestea sunt numeroasele consecințe pe care încercăm să le impunem, dar care nu au nicio legătură cu problema existentă. Ne folosim puterea pentru a încerca să determinăm copilul să se conformeze. De exemplu, îi confiști jucăriile sau nu îl lași la televizor pentru că nu și-a băut laptele. De asemenea, unii părinți amenință că vor introduce restricții viitoare pentru unele fapte actuale. De exemplu: „Dacă nu strângi creioanele acum, sâmbătă nu mai mergi în parc.” Pedeapsa nu are niciun sens în acest caz. Este doar un mijloc de exercitare a controlului asupra copilului. Cercetările existente asupra dezvoltării morale sunt clare: copiii nu învață pur și simplu nimic moral atunci când consecințele nu sunt logice.