Cu cât crește mai mult un copil, cu atât stima de sine depinde de succesul față de prietenii pe care-i are. În special între clasele a patra și a opta (10-14 ani), imaginea de sine a unui copil poate fi definită prin intermediul relațiilor de prietenie, deși tiparul cu privire la acest domeniu începe încă de la 3-4 ani. În cazul în care acestea nu există, este evident modul în care decurg lucrurile: este rar sunat la telefon, nu este invitat la petreceri și nu iese să se joace deoarece nu este plăcut de cei din jur.
Părinții se simt în această situație descurajați, frustrați și suparăți pe ceilalți copii, pe părinții lor și chiar pe propriul copil pentru că nu este capabil să se integreze. Poate apărea de asemenea și un sentiment de vină, suspectând că problemele sociale ale copilului au apărut din vina lor.
De cele mai multe ori rezolvarea acestei probleme reprezintă o chestiune delicată. Trebuie să vă sprijiniți și ajutați copilul, dar nu vă doriți să interveniți prea mult. Până la urmă, este foarte important ca cel mic să poată rezolva problema de unul singur.
Motive pentru care copilul tău nu are prieteni
Primul motiv care trebuie menționat este acela că cel mic este incapabil să învețe aptitudini sociale prin experiență și trebuie ajutat să le deprindă. Apoi, dificultățile întâmpinate în aptitudini sociale sunt componente cheie pentru tulburările de învățare, limbaj și din spectrul autist. Un alt motiv posibil este reprezentat de anxietate; în acest caz puteți contribui la ameliorarea sa. De exemplu, mergeți mai devreme la petrecerile aniversare, deoarece copiii anxioși se descurcă mai bine când ajung primii și nu când trebuie să intre într-un grup.
Însă, cel mai adesea, este vorba de un comportament care enervează pe ceilalți copii. Copiii nu simpatizează un comportament autoritar, auto-centrat sau deranjant. Uneori copiii care se confruntă cu probleme de atenție întâmpină dificultăți în a înțelege și urma regulile, prin urmare și în legarea prieteniilor.
De asemenea, copiii care se enervează ușor și își pierd cumpătul rapid, se vor confruntă și ei cu dificultăți în relaționare.
Și o schimbare în mediu poate fi responsabilă de lipsa prietenilor, cum este mutarea într-o clasă/școală nouă, precum și separarea/divorțul părinților sau nașterea unui frate/soră.
Nu în ultimul rând, unii copii nu își pot face prieteni deoarece sunt timizi și se simt inconfortabil/nesiguri de ei în preajma celor din jur; uneori copiii sunt ignorați sau tachinați de colegi deoarece au ceva aparte care îi diferențiază de restul (de obicei este vorba de un atribut de ordin fizic).