Curățarea nasului la bebeluși și copii mai mari este un proces destul de ușor. Din păcate, unii părinți nu acordă atenție acestei proceduri, care este foarte importantă pentru respirația celor mici. În continuare aflăm de la dr. Ioana Vodă, medic primar ORL, cum se realizează corect desfundarea nasului la copii și în ce situații trebuie înlăturate vegetațiile adenoide, numite în popor „polipi”.
Medicul spune că din cauza faptului că mulți copii nu știu să-și sufle corect nasul, secrețiile se adună în spatele acestuia, iar respirația devine extrem de dificilă.
„Părinții observă că rămâne un hârâit în respirația copilului, mai ales seara, noaptea, când copilul este cu capul dat pe spate, secrețiile se adună în cavum, secrețiile curg pe gât în jos, iar copilul va tuși și face un sindrom rino-bronșitic. De asemenea, dacă secrețiile sunt mucopurulente și sunt pe o perioadă îndelungată, ele pot ajunge și în urechile copilului prin trompa lui Eustachio și să provoace otite seroase, chiar repetitive”, atenționează dr. Ioana Vodă.
Vegetațiile adenoide, cunoscute ca „polipi”, joacă un rol important în intervalul de vârstă 1-3 ani, atunci când se formează sistemul imunitar al copiilor. Aceste vegetații, potrivit medicului ORL, trebuie înlăturate doar atunci când cei mici nu pot să respire absolut deloc pe nas.
„Toți copiii au polipi. Nu există copil fără polipi. De fapt, popular se numesc „polipi”, dar corect sunt „vegetații adenoide”. Acestea au un rol important în prima perioadă a vieții, 1-3 ani, atunci când se formează imunitatea, când organismul copilului ia contact cu majoritatea bacililor existenți în jurul nostru și se formează anticorpi la nivelul acestui pachet limfoid.
Dacă copilul nu are probleme și nu face complicații, adică nu face otite sau adenoidite repetate (mai mult de 3 pe an, care să necesite antibiotic), atunci se păstrează. Dacă are loc de respirat, tot se păstrează.
În momentul în care vegetațiile au devenit foarte mari și obstructive, iar copilul nu poate respira deloc pe nas, atunci acest pachet de vegetații trebuie extirpat”, explică medicul.
Sfaturi pentru părinți privind curățarea corespunzătoare a nasului copiilor:
„În general, ca să spălăm secrețiile din spatele nasului trebuie să punem cantități foarte mari de ser fiziologic, apă de mare. Preferăm serul fiziologic, administrat cu seringi, cu copilul stând culcat pe spate astfel încât să împingem fizic secrețiile din nas în gât, copilul să le înghită, deoarece nu are forță și nici nu știe la vârsta aceasta să sufle nasul.
De multe ori, spălăturile nazale cu foarte mult ser fiziologic sau apă călduță cu bicarbonat sau simplă, dar cu seringa și cu destul de multă viteză, salvează situația, pentru că se spală secrețiile și copiii le înghit. Nu se întâmplă absolut nimic, nu se îneacă și, până la urmă, sunt acceptate de copii.
Dacă bate vântul în nasul copilului fără secreții, aceste vegetații se usuc, își revin la normal și copilul poate să aibă o perioadă în care respiră foarte bine și vegetațiile își revin din hipertrofia datorată infecțiilor.
Dacă, deși facem spălături, punem picături, facem aerosoli, încercăm toate tratamentele pe care le dă un medic ORL părinților și copilului respectiv și nu merge acest tratament, atunci există indicație de adenoidectomie, adică de scoatere a vegetațiilor adenoide.
Este o intervenție simplă, sigură, care se face de foarte mult timp, însă în prezent este bine să se facă cu anestezie generală, copilul să nu știe despre ce este vorba. Durează foarte puțin: 20-30 de minute cu tot cu anestezie. Apoi micul pacient va respira corect”, explică dr. Ioana Vodă.
Medicul subliniază că, adenoidectomia se efectuează doar atunci când nu mai există soluții medicale cu spălături și cu anumite tratamente, astfel încât copilul să respire bine, iar vegetațiile să se retragă.