Jucării împrăştiate în toată casa, camere în care totul este atruncat la întâmplare şi creioane împrăştiate peste tot. Dezordinea în camera copilului poate fi „rezolvată“ prin câteva metode extrem de simple. Cea mai importantă lecţie este să fiţi chiar voi părinţii un exemplu. Dacă cei mari îşi strâng lucrurile şi fac ordine în casă atunci şi cel mic va prelua exemplul. De asemenea, obişnuiţi copiii să fie ordonaţi de mici.

„Nu strângeţi mereu jucăriile după ei pe principiul: «Lasă-l că e mic, învaţă el mai târziu!». Ordinea se poate învăţa de când copilul are trei ani. Dacă îşi va strânge lucrurile în fiecare zi, ordinea va deveni o obişnuinţă“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Căutaţi metode distractive de a face curat

Niciun copil nu va face ordine din proprie iniţiativă sau dacă părinţii îi spun că aşa trebuie. Cei mici trebuie atraşi prin joc. Practic, trebuie să tranformaţi curăţenia într-o activitate cât mai distractivă. „Încercaţi să iniţiaţi un concurs de genul: cine strânge mai multe jucării primeşte un premiu. Poate fi ceva dulce, o bulină colorată, o steluţă de merit sau orice altceva. Cel mic va face curăţenie cu plăcere şi când va primi recompensa va ştii că şi data viitoare va primi ceva atunci când face curat“, mai spune psihologul.

Muzica este un stimulent

Este bine şi să aveţi o zi în fiecare săptămână pentru a face curăţenie generală. „Adulţii pot face curăţenia normală în casă, iar copiii îşi pot aduna lucrurile din camera lor. Le puteţi spune că după ce totul este curat veţi face o activitate împreună: veţi ieşi la plimbare în parc sau vă veţi juca împreună. O muzică distractivă ajută întotdeauna. Îl va ajuta pe cel mic să perceapă totul ca pe o joacă nu neapărat ca pe o sarcină“ mai spune Ana Maria Ruşizan.

Tot pentru ca totul să fie distractiv este bine ca în camera copilului să aveţi cutii sau coşuri colorate şi să aveţi reguli clare despre locul în care vor şi fi aşezate jucăriile. „Înainte să se apuce de curăţenie îi explicaţi celui mic unde trebuie să vină jucăriile pe categorii. Apoi îi spuneţi că va primi o răsplată dacă ghiceşte locul potrivit şi le strânge. Va privi totul ca pe o aventură. Este foarte important ca atunci când îi promiteţi o recompensă să o şi primească. Altfel ca crede că a fost păcălit“, explică psihologul.

Cum să fie ordonat pe termen lung

Dacă la început copiii vor fi receptivi la jocuri, trebuie să găsiţi şi o metodă ca ei să rămână ordonaţi până când această activitate le va intra în reflex.

„Ca să aibă o motivaţie, mai ales când sunt de vârstă preşcolară puteţi de exemplu să le daţi o bulină sau o steluţă de câteva ori fac curat. Adunaţi-le într-o cutie şi puteţi să-i spuneţi copilului că la zece bulinuţe vor primi o jucărie nouă sau un lucru care le place sau spuneţi-le că vor merge la un loc de joacă sau un film. Le puteţi promite orice activitate le place. Aşa vor fi mereu interesaţi să facă ordine. În timp se vor obişnui cu activitatea şi o vor considera ca fiind un lucru normal“, mai spune psihologul.

Nu ţipaţi şi nu îi pedepsiţi

Psihologii sunt de părere că educaţia prin joc este mai bună decât ţipatul şi chiar pedepsele. „Sunt uneori situaţii în care pedepsele au rostul lor. Însă aici nu este cazul. Copiii nu vor fi mai ordonaţi dacă vor fi pedepsiţi. Metoda unor recompense merge mult mai bine. Ţipatul nu este niciodată o soluţie. La început copilul va reacţiona, dar apoi se va simţi frustrat şi chiar ameninţat, fapt care îl poate afecta pe măsură ce creşte“, mai spune Ana Maria Ruşizan.