Nu ascunde legumele în mâncare, vorbește-i copilului despre ceea ce mănâncă și împărtășește călătoria descoperirii gusturilor noi. Deși această misiune ar părea imposibilă la prima vedere, te asigurăm că vei avea succes dacă vei urma cel puțin 3 sfaturi de mai jos.
Aruncă o privire lungă și dură în oglindă – tu ce mănânci?
Înainte de a te război cu cel mic pe tema broccoli-ului, este timpul să te uiți la ce mănânci tu. „Dacă adultul mănâncă același aliment ca și ei, este mai probabil să încerce să-l mănânce singuri”, spune Sarah Almond Bushell, dietetician în domeniul nutriției copiilor. „Mâncatul împreună ca familie este, de aceea, de foarte mult ajutor.”
Nu ascunde legumele în felurile de mâncare
Poate fi tentant să-ți atragi copilul într-un fals sentiment de securitate, păcălindu-I că nu sunt legume în meniul gătit dar aceasta nu este o rețetă pentru succesul pe termen lung. Alege-ți cu atenție luptele: este puțin probabil ca copiii tăi să răspundă în mod pozitiv la varza de Bruxelles, așa că rămâi la ceva ce ai încercat deja, cum ar fi mazărea și morcovii din primii ani.
Bucurați-vă de această călătorie împreună
Pregătiți, gătiți legumele împreună și vedeți cum răspund ei la nivel senzorial: ce cred ei despre mirosul de țelină, de exemplu. Dă-le un rol de jucat în construirea unei relații sănătoase cu legumele. Acest lucru ar putea însemna să aleagă ardeiul pe care și-l doresc la supermarket sau chiar să-și crească propriile legume în grădină – sau chiar într-un ghiveci, pe balcon. Dacă ajung să aleagă, să pregătească legumele pentru a fi consumate și să gătească, atunci este mult mai probabil să le și mănânce.
Ei trebuie să știe la ce să se aștepte
Dacă le oferi copiilor o rutină zilnică poate să facă mult mai probabilă dorința lor să mănânce legume atunci când vine vorba de masă. Dacă știu că de fiecare dată când consumă o masă sau o gustare, va exista o formă de fructe sau legume, acest lucru scade nivelul de îngrijorare și anxietate care se poate crea în jurul orei de masa.
Ia în considerare modul în care îți răsplătești copilul
Este posibil ca cel mic să fi consumat o parte corectă din legumele servite dar asta nu înseamnă că trebuie să aibă parte de ceva dulce ca recompensă. Nu răsplăti copilul niciodată cu mâncare. Atunci când spui că poate mânca o budincă dacă își mănâncă legumele, glorifici budinca și demonizezi legumele.