Nu este un secret faptul, că multe dintre obiceiurile și preferințe noastre se formează la o vârstă fragedă. Poate de aceea cîţi oameni, atîtea opinii. Cum începe dimineața pentru fiecare dintre noi? Cu excepția procedurilor igienice cu apă, desigur, fiecare dimineață începe cu micul dejun. V-ați întrebat vreodată de ce oamenii au percepții diferite privitor la conceptului "micul dejun"? Răspunsul este simplu, acesta este un obicei bine stabilit, care se formează în copilărie, încă de pe vremea cînd mama era copil.
Importanța și utilitatea micului dejun
Importanța miculului dejun probabil, nu merită convingere. Știm cu toții că un mic dejun complet, sănătos, plin de toate vitaminele şi mineralele necesare joacă un rol deosebit de important în formarea sănătăţii copilului.
Corpul copilului în timpul perioadei de creștere și dezvoltare, necesită o mulțime de energie pentru toată ziua. Prin urmare, este important ca în ficare dimineață copilul să primească toate elementele nutritive necesare pentru creșterea și dezvoltarea ulterioară. Și, bineînțeles, este necesar ca micul dejun pentru copii să nu fie numai util și echilibrat, dar, de asemenea, să fie perceput de copil ca o mică vacanță de dimineață.
Mulți părinți din cauza timpului limitat, dimineața nu au întotdeauna timp să gătească un mic dejun complet, dar ce să mai spunem, dacă ei înşişi iau micul dejun în fugă. De obicei, micul dejun este format din sandwich-uri, chifle, biscuiți, etc. Desigur, se umple stomacul cu un astfel de dejun, dar să afirmăm sută la sută că este benefic şi sănătăţii – nu putem.
Cu ce putem hrăni copilul dimineața?
Pentru ca organismul copilului dumneavoastră să funcționeze pe deplin pe tot parcursul zilei, sunt necesare anumite elemente nutritive (proteine, grăsimi și carbohidrați), minerale esențiale, fibre şi vitamine. Micul dejun pentru copii ar trebui să includă alimente bogate în proteine și grăsimi. Componentele alimentare obligatorii pentru micul dejun, ar trebui să fie din lapte, iaurt, chefir, brânză de vaci, produse din carne. Fructele și legumele proaspete, care ar trebui să fie, de asemenea, prezente la dejun meniu pentru copii, sunt o sursă bogată de fibre și micronutrienți. Desigur, este strict necesar de a exclude produsele care conțin cantități excesive de sare, condimente, coloranți și conservanți chimici. De altfel, producătorii moderni în prepararea dejunurilor la pachet, săvîrșesc de multe ori o eroare, adăugînd conservanți și coloranți. Aceste substanțe nu vor aduce nici un beneficiu pentru copilul dumneavoastră, dar pot contribui la dezvoltarea unor boli ale sistemului digestiv, care este atît de firav în copilărie.
Mulți psihologi sunt de convingerea că toate procesele legate de copii, ar fi minunat să fie prezinte sub formă de joc. Acest lucru este valabil și pentru mesele alimentare. Nu fiecare copil percepe absorbția alimentelor ca pe o necesitate. Multor copii nu le place să mănânce, și, uneori, mamelor le este foarte greu.
Încercați să vă jucaţi cu copilul în jocul "Hai să luăm dejunul”
În cazul în care copilul este mai mai mare, aţi putea să-l atrageţi prin procesul de pregătire, ceea ce îl va stimula. Nu vă faceți griji, pregătirea micului dejun nu va lua mult timp. Principalul lucru este să găsiţi calea rezonabilă. Imaginaţia dvs şi micile şiretlicuri vă ajută să convingeţi cu ușurință un copil să mănânce un mic dejun delicios și sănătos.
Nu fiţi leneși și încercați să pregătiţi cu ajutorul gemurilor și bucăților de fructe feţe amuzante pe o farfurie cu terci din cereale. Împreună cu copilul dvs puneţi brînzică, formând din aceasta figurine amuzante, iar cu ajutorul unor figuri pentru copt puteţi reda forma dorită. Diverse figuri de animale sau oameni amuzanţi, realizate rapid din fructe sau legume, vor transforma micul dejun al copiilor într-un joc captivant și nu va mai trebui să convingeţi copilul să mănînce cîte o linguriţă.
Să începem cu cele mai simple și mai utile opțiuni pentru micul dejun, nu numai pentru copii, ci și pentru toți membrii familiei.
Terci din fulgi de ovăz
Noi bănuim, ca acum, unii dintre voi se “strîmbă”. Da, e ceva banal, dar fulgii de ovăz pot fi preparaţi gustos și distractiv, și util. Modul de pregătire este acelaşi pentru diferite opțiuni. Aceste cereale se fierb ca de obicei. Totul e foarte simplu.
Se ia cantitatea necesară: 100 gr. de fulgi, se toarnă 150 ml. de apă, se aduce la fierbere și se fierbe timp de 5 minute. Se scoate vasul de pe foc, se adaugă 200 ml. lapte, zahăr după gust, se înfășoară vasul cu un prosop cald și se lasă pentru 15 minute. În terciul fiert se adaugă unt.
Acum puneţi imaginația la lucru. Puteți face o versiune dulce, puneţi pe terciul din farfurie uzoare din fructe, fructe uscate și mai turnaţi deasupra gem sau miere. Pentru varietate, puteți oferi copilului dvs o versiune sărată de fulgi de ovăz. În loc de fructe dulci, tăiaţi legumele felii: roşii şi castraveţi, din figurile tăiate faceţi oameni sau animale din junglă.
Micul dejun din ouă
O altă opțiune pentru micul dejun, destul de plăcută, gustoasă, sănătoasă și rapidă este micul dejun pregătit din ouă. Pot fi folosite orice fel de ouă, de pui sau de prepeliţă. Ouăle prăjite nu sunt produse deosebit de utile, astfel ca o alternativă, le puteți coace. În vasul de copt puteţi turna ulei de măsline. Tăiați inele un ardei gras, aproximativ lăţimea de 2 cm și aranjaţi-le cu bine pe fundul vasului. Apoi, în fiecare cerc (ardei) spargeţi ușor cîte un ou, deasupra presăraţi sare și condimente, verdeaţă, dacă se dorește, se poate aroma cu brînză rasă. Se coace în cuptor timp de 5-10 minute. Aceasta este o alternativă delicioasă și cel mai important, sănătoasă în comparaţie cu cea prăjită.
Micul dejun din brînză de vaci
Unul dintre produsele cele mai utile nu numai pentru copii, ci și pentru întreaga familie este cu siguranță brînza de vaci. Nu este întotdeauna uşor de a convinge copiii mici să mănânce brânza în stare crudă. Dar “găluşte leneșe” iubesc aproape toţi. E foarte uşor de pregătit și foarte sănătos pentru micul dejun. Frămîntaţi aluatul: 500 gr.brînză, 5 linguri de făină, un ou, 3 linguri de zahăr și un pic de sare. Întindeti aluatul subțire în lungime și tăiaţi-l transversal în bucăți mici. Acest proces poate fi făcut împreună cu copii, ei cu plăcere vor contribui. Din această fîşieă, tăiaţi cu lingura bucăți mici. Se fierb în apă clocotită ușor sărată timp de două minute. Se servesc cu smîntînă, gem și felii de fructe proaspete. Încercați să faceţi o compoziție interesantă pe farfurie, împreună cu copilul dumneavoastră.
Poftă mare şi fiţi sănătoşi!