Vacanţa vine la pachet şi cu niște griji. Pe lângă răceli, părinţii trebuie să ţină cont că anotimpul călduros poate aduce şi neplăceri.

mamaplus

Pentru un concediu liniştit, ferește-ți copiii de soarele puternic, ai grijă cu apa mării şi cea din piscine şi protejează alimentele de temperaturile ridicate. 

Insolaţia.
Expunerea excesivă la soare, la care se adaugă şi deshidratarea, duce la apariţia insolaţiei. Primele simptome sunt epuizare, dureri de cap, ameţeli, greaţă, tegumente palide, reci şi umede. În cazul în care copilul are simptome de insolație, cheamă imediat ambulanța, iar între timp ține-l la umbră sau într-o încăpere răcoroasă. Până vin medicii, copilul trebuie să stea întins, cu picioarele ușor ridicate.

Gastroenterita virală.
Reprezintă inflamarea stomacului şi a intestinelor, în urma contractării unui virus sau bacterii prin consumul de alimente sau transmise pe calea aerului. Se manifestă prin diaree, greaţă, vărsături, lipsa poftei de mâncare sau dureri abdominale. Ce-i de făcut în acest caz? Include în alimentația copilului orez fiert, legume, carne slabă sau pâine prăjită. Îi mai poţi da copilului ceai de gălbenele, mentă sau de muşeţel.

Otita externă.
Ea poate apărea după ce aţi fost la piscină sau la mare, însă nu din cauza apei, ci din cauza umezelii. De cele mai multe ori, în cazul unei otite externe, starea generală este bună fără febră sau frisoane, doar cu disconfortul local evident. Tratamentul local al otitei constă în aplicarea unor meșe de tifon îmbibate în soluție cu antibiotic, de către medicul ORL-ist, care va stabili când, dacă și de câte ori este necesară această procedură.

Pentru a preveni aceste cazuri neplăcute, este indicat să eviți mâncarea de la vânzătorii ambulanți, spală bine fructele înainte de a le mânca, fă-i baie copilului de cel puţin două ori pe zi pentru a preveni înmulţirea bacteriilor și asigură-i o alimentație bogată în fibre.

Sursa