Este bine știut faptul că micuții se nasc fără sentimentul responsabilității și tot ceea ce fac este din instinct. Plâng când le este foame sau doresc ceva și merg la baie când simt nevoia. Nu există nicio responsabilitate acolo; totul este instinct, cauză și efect. Totuși, psihologii recomandă cinci modalități practice, care te vor ajuta să-l înveți pe copil ce este responsabilitatea și să îl îndrume să fie un adult funcțional și independent.

Responsabilitatea trebuie aplicată

Părinții uită pur și simplu să predea responsabilitatea? Fiecare părinte, indiferent de alte calități pe care le-au avut, este suficient de inteligent încât să le spună copiilor să se spele și să se îmbrace, să meargă la școală sau să își curețe camera. Dar nu este vorba despre rostirea cuvintelor - ci despre modul în care părinții reacționează atunci când copilul lor nu se spală, nu merge la școală. Cu alte cuvinte, părinții nu promovează întotdeauna răspunderea și acesta este defectul. Responsabilitatea trebuie aplicată.

Trebuie să tragi copiii la răspundere pentru faptul că nu își îndeplinesc responsabilitățile. A fi tras la răspundere necesită ca părinții să înrăutățească consecința, iar acel act de a fi tras la răspundere promovează dorința de îndeplinire a responsabilităților data viitoare.

Mulți părinți fie nu își fac copiii responsabili, fie nu urmăresc consecințele odată ce le-au stabilit, ceea ce, la rândul lor, promovează mai multă iresponsabilitate. Încă o dată, copilul află că scuzele, minciunile și justificările sale funcționează pentru el în efortul său de a evita responsabilitatea sau pentru comportamentul său.

Începe să-l înveți responsabilitatea devreme

Începe să-i asumi responsabilitatea devreme. De exemplu, cere-i copilului tău să-și strângă jucăriile înainte să se culce. Acum, dacă îi este greu să se concentreze asupra acestui lucru pentru că este prea mic, coboară pe podea cu el și ajută-l. Dar nu o face pentru el. De asemenea, ar trebui să îl faci pe copilul tău să folosească un ceas cu alarmă destul de devreme în viață. O alarmă îl ajută să învețe responsabilitatea setării acesteia pe timp de noapte și apoi să se ridice și să o oprească dimineața. Ceea ce faci este să-l înveți de la o vârstă fragedă că sunt persoane și că au responsabilități.

Identifică responsabilitățile și utilizează un limbaj responsabil

Cu cât le identifici mai mult, cu atât copilul devine mai conștient de ele. Este esențial pentru ei să înțeleagă că primesc recompensă pentru îndeplinirea responsabilității lor, nu pentru că sunt drăguți. Cu cât conectezi mai devreme recompensa cu responsabilitate, cu atât mai clar se asociază în mintea copilului.

Setează un exemplu pentru copilul tău

Ca părinte, trebuie să-ți îndeplinești propriile responsabilități în mod consecvent și să le etichetezi atunci când faci acest lucru. Deci, poți spune: „Responsabilitatea mea este să merg la muncă și o fac mereu.” Dacă copilul te întreabă unde mergi, spui: "Mă duc la muncă. Aceasta este responsabilitatea mea." sau „Merg la cumpărături. Aceasta este responsabilitatea mea."

Ideea este că modelezi un comportament corect. Fii un exemplu. Ca părinte, când îi spui copilului tău că vei face ceva, devine responsabilitatea ta să o faci. Așadar, nu fă promisiuni pe care nu le poți respecta și, atunci când sunt îndeplinite responsabilitățile, nu uita să utilizezi un limbaj care afirmă acest lucru.

Folosește consecințe și recompense pentru a impune răspunderea

Responsabilitatea ar trebui să fie asociată atât cu recompense, cât și cu consecințe. Uneori este util ca părinții să stea cu copiii lor și să întocmească o listă de consecințe. Cum îl poți trage la răspundere pe copil? Ce poate fi o consecință eficientă? Poți să-i reții lucruri precum electronicele sau să-i atribui sarcini suplimentare. În același timp, vino cu o listă de recompense. Recompensele nu ar trebui să presupună doar cheltuirea banilor sau cumpărarea unor lucruri. Recompensele nu trebuie să fie scumpe - trebuie doar să-ți folosești imaginația.

Concluzie:

Învățarea modului de îndeplinire a responsabilităților este una dintre cele mai importante abilități pe care copiii le pot învăța când sunt mici. Pe măsură ce cresc, vor avea o înțelegere aprofundată a relației dintre responsabilități, consecințe și recompense. Dar niciodată nu este prea târziu pentru a învăța. Copiii care nu învață să-și îndeplinească responsabilitățile la o vârstă fragedă, vor învăța la orice vârstă părinții se pregătesc să-i învețe.

Când copiii își dezvoltă responsabilitatea personală, aceasta le oferă cele mai mari șanse de a evita multe dintre capcanele vieții. Îi face mai capabili să facă față problemelor inevitabile care apar în viață, mai ales pe măsură ce cresc.