Episoadele de anxietate pe parcursul copilăriei reprezintă una dintre cele mai importante provocări legate de sănătate mintală. Unul din cinci copii va experimenta un fel de anxietate până când va ajunge la adolescență. Potrivit experților, pentru majoritatea copiilor, aceste sentimente de îngrijorare şi nelinişte nu durează, însă pentru unii dintre ei, aceste emoții vor continua şi se vor amplifica, mai ales dacă acei copii nu primesc ajutor. Dacă şi copilul tău se confruntă cu astfel de probleme, îți prezentăm câteva modalităţi la îndemână prin care îl poți ajuta pe cel mic să depăşească aceste episoade. 

Îmbrățişări în tăcere

În momentele de anxietate, copilul tău are nevoie să se simtă în siguranță, protejat şi iubit. De asemenea, este important ca el să ştie şi să simtă că eşti lângă el ca să îl ajuți. În acest sens, îl poți îmbrățișa prelung, însă în tăcere. Cuvintele, mai ales atunci când nu sunt înțelese în sensul intenției cu care au fost exprimate, şi se poate întâmpla asta la copii, pot spori anxietatea. De aceea, când simți că micuțul tău este neliniştit, agitat sau chiar panicat, aparent fără motiv, este bine să-l îmbrățişezi în tăcere şi să-i oferi asigurarea calmă că eşti alături de el.

Lectura

Cu siguranță şi micuțul tău are anumite cărți pentru copii preferate, poveşti cu care este deja familiar şi care îl fac să se simtă mai vesel sau entuziasmat. În momentul în care copilul tău trece printr-o criză de anxietate, îi poți citi sau poți citi împreună cu el, dacă deja ştie să citească, una dintre cărticelele sale preferate. Lectura are un efect calmant asupra creierului şi ajută la gestionarea crizelor de anxietate, atât în cazul adulților, cât şi al copiilor.

Baloane de săpun

Anxietatea poate cauza o respirație precipitată şi superficială la copii, aşa că este important să-l ajuți să respire cât mai profund. Studiile de specialitate au arătat că o serie de zece respirații profunde resetează sistemul nervos şi ajută la calmare. Poate fi dificil să convingi un copil într-o stare accentuată de nelinişte să respire adânc de zece ori, însă te poți folosi de dispozitivele care creează baloane de săpun. Suflând prin mica baghetă care formează baloanele, copiii trebuie să inspire şi să respire profund, ceea ce îi va ajuta să se calmeze.

Desenul

O altă modalitate la îndemână prin care îți poți ajuta copilul să depăşească o criză de anxietate se referă la utilizarea desenului pe post de catalizator al emoțiilor. Dacă micuțul tău este pasionat de desen, îl poți ruga să deseneze pentru tine ce anume îl nelinişteşte. Chiar dacă la final nu ies decât nişte mâzgălituri, procesul ajută sistemul nervos să se detensioneze. La copiii mai mici, chiar şi coloratul îi poate ajuta foarte mult să se liniştească. Acesta este, de altfel, şi motivul pentru care cărțile de colorat pentru adulți au cunoscut un succes atât de mare ca tehnică de relaxare.

Timp cu animalul de companie

Studiile de specialitate au indicat că mângâierea unui animal ajută la scăderea pulsului şi la calmarea sistemului nervos. Dacă în familie aveți şi un membru blănos, atunci când copilul trece printr-un episod de anxietate, îl poți încuraja să-şi petreacă zece-cincisprezece minute cu animalul de companie. De obicei, acest truc nu numai că îi ajută pe cei mici să se liniştească, ci îi face şi să zâmbească.

Crizele de anxietate ale copiilor pot fi o adevărată provocare şi pentru părinți. Aceste situații pot fi trecătoare şi strategiile menționate anterior pot fi de mare ajutor. Dacă totuşi situația pare să se agraveze, nu ezita să consulți un specialist.