Trecerea de la scutece la oliță este un evenimeent foarte important atât pentru tine, cât și pentru copilașul tău. Tu vei scăpa, în sfârșit, de schimbatul scutecelor, iar copilul va deveni mai independent.

Totuși, nu trebuie să te grăbești, esențial este să aștepți momentul potrivit, în care copilul tău chiar este pregătit pentru oliță. Specialiștii recomandă să te gândești la oliță cel devreme la un an și jumătate, însă cea mai bună perioadă se consideră a fi atunci când micuțul are între 2-3 ani.

Antrenamentul la oliță nu trebuie să fie o etapă dificilă sau stresantă. O să reușești să-l înveți în cel mult o săptămână să facă la oliță dacă pui în practică următorii pași:

Antrenament în mai multe etape
E bine să-l pui pe oliță pentru o oră sau chiar două (în mai multe etape) dimineața, apoi în jurul prânzului. Lasă-l să mănânce și să se joace ca de obicei, dar la fiecare 15 minute încearcă să-l așezi pe oliță. Și la finalul acestui sfert de oră, pune-i scutecul ca să se joace în continuare. Apoi în cea de-a treia zi încearcă să faci astfel de sesiuni pe tot parcursul zilei.

Încearcă să-l lași fără haine
Când ai hotărât să-l înveți să facă la oliță, încearcă să-l lași pe copil să umble prin casă dezbrăcat sau într-un tricou. Fără scutec și fără chilot, copilul o să se simtă ciudat când își va face nevoile. Iar atunci când face la oliță asigură-te că vede și el, mai ales că este foarte important impactul vizual.

Te iubesc, ești perfect – acum fă la oliță
Atunci când copilul face la oliță, e bine să-l lauzi și tot așa să procedeze toți ceilalți mebri ai familiei. Laudele ajută la consolidarea stimei de sine a copilului, iar ele funcționează mai bine decât orice jucărie.

Dacă pe parcursul acestor zile se mai întâmplă și accidente (face în chiloțel sau pe jos), nu-i acorda atenție. Spunei-i că accidentele sunt absolut normale.

Fă schimbări și la creșă sau grădiniță
Anunț-o și pe educatoare despre încercarea ta de a învăța copilul la oliță. Îți poți petrece primele zile alături de copil la creșă/grădiniță și să mergi cu el la baie ori de câte ori trebuie să-l pui pe oliță.

Nu uita de olițele portabile sau de reductoare
De ajutor în tot acest proces sunt și olițele portabile și reductoarele pentru capacul de la vasul de toaletă. Poți să le folosești atunci când ieșiți în oraș, când mergeți în vizită la prieteni/rude sau când plecați în călătorii. Și nu uita să ai mereu cu tine câteva perechi de chiloței în plus pentru copil. În caz de orice fel de accidente.

La ce vârsta se pune copilul pe oliță?
Părinții care așteaptă până după doi ani pentru a îndruma copilul către oliță le acordă acestora șansa de a dezvolta instincte și obiceiuri sănătoase. Unul dintre cele mai importante obiceiuri este acela de a elimina exact atunci când simt nevoia. Natura a construit toate animalele cu acest instinct de a elimina instantaneu.

Așa că păstrează-ți puțin răbdarea și lăsă-i să folosească olița atunci când simt ei nevoia. Copiii în scutece nu se abțin de la eliminare, ei elimină așa cum trebuie: instantaneu. De aceea infecțiile de tract urinar la copiii care poartă scutec sunt mult mai rare decât la copiii care au început antrenamentul la oliță prea devreme.