Problema îmbrăcatului bebelușilor este foarte delicată din motive evidente, pe care mamele și bunicile nu le înțeleg destul de bine. Avem obiceiul de a înfofoli copiii de parcă ar fi pe cale să intre într-un congelator, deși nu este necesar să-i îmbraci atât de gros.

Cum îi protejezi pe nou-născuți de frig:

Nou-născutul nu are strat de țesut adipos, iar sistemul lui de termoreglare nu funcționează prea bine. Mai ales că el nu merge, nu se mișcă și, prin urmare, atunci când se află afară, nu generează căldură prin mișcare așa cum se întâmplă la copiii mai mari.

După ce citești toate acestea, ți se poate părea că bebelușul tău are nevoie de un costum de eschimos când îl scoți la plimbare. Deși trebuie să-l protejezi, nu ar trebui să exagerezi, deoarece riști să-l îmbraci prea gros și corpul său devine chiar febril (există cazuri în care temperetura copilului a scăzut doar dându-i jos hainele).

Recomandarea în cazul nou-născutului este să poarte doar un strat de haine în plus față de un adult și așa ar trebui să facă toate mamele. Un body sau o cămașă, un pulover și o geacă sunt suficiente pentru a proteja un copil în timpul iernii. Dacă este atât de rece încât simți nevoia să porți o eșarfă și o pălărie, atunci îi pui și copilului.

Dacă soarele răsare, dacă vezi că vremea este bună, poți renunța la pătură. În acest caz, cel mai bine este să atingi fruntea sau partea din spate a gâtului bebelușului pentru a vedea dacă este prea fierbinte sau chiar transpirat.

Unii părinți apelează chiar și la husa din plastic pentru cărucior pentru a crea efectul de seră în interior. Dar este periculos, deoarece bebelușul se încălzește, rămâne fără oxigen și de aceea este adormit, nevrând să se miște. Este mai bine să folosești husa doar atunci când plouă, până când găsești un adăpost.

Cum îi protejezi pe copii de frig:

Odată ce micuțul trece de trei luni, are deja un strat de grăsime corporală și menține temperatura mai bună. Ceea ce înseamnă că are nevoie de mai puține haine decât un nou-născut.

Recomandarea ar fi să „poarte atâtea haine câte porți și tu” și „un strat mai mult decât tine”. Alegerea va depinde de cât de friguroși sunt părinții. Dacă ești un părinte care se simte confortabil îmbrăcat mai gros, cu siguranță vei opta pentru a doua variantă. Dacă obișnuiești să fii mai lejer îmbrăcat vei crede că și bebelușul are aceeași temperatură ca și tine și vei alege prima variantă.

În ceea ce privește căruciorul, este la fel. Imaginează-ți cum este să fii îmbrăcat gros, într-o mașină și acoperit cu o pătură. Numai dacă te gândești și transpiri. Este posibil ca și copilul tău să transpire, iar hainele de pe el să devină reci.

După cum știi, când corpul se răcește puțin, pentru că temperatura a variat, transpirația „fură” căldura, iar copilului îi este frig pentru că poartă haine umede.

Odată ce micuțul nu mai merge în cărucior, ci pe jos, el trebuie să poarte aceleași haine ca și tine. Evident, îl vei întreba dacă îi este frig sau cald, dar când se plimbă poți să-l îmbraci la fel ca pe un adult. Dacă aleargă, atunci îi dai un tricou din bumbac și doar un strat de haine în plus față de tine.

Dacă copilul nu stă în cărucior:

Este ceva obișnuit să vezi copii în cărucior, dar, din ce în ce mai mulți sunt purtați în marsupiu pentru bebeluși, la pieptul mamei sau al tatălui, eliminând pătura folosită în cărucior. În acest caz, trebuie să-i protejezi părțile distale ale corpului (mâini, picioare, urechi și nas) de frig și va trebui să-l îmbraci în funcție de cum îl porți în marsupiu. Dacă îi închizi geaca va pierde mai puțină căldură decât dacă i-o lași deschisă.

Contează să-i verifici temperatura la frunte și în spatele gâtului, care sunt indicatori mai buni decât mâinile și picioarele, care pot fi reci, fără ca celui mic să-i fie frig.