De două ori mai mult pipi și caca, de două ori mai greu este să îți înveți gemenii să stea pe oliță, nu-i așa? Apropo, precizăm din start că recomandările de mai jos sunt valabile și pentru familiile cu tripleți sau mai mulți copii de aceeași vârstă care abia învață cum e să nu porți scutec și să stai pe oliță. Antrenamentul la oliță în tandem are provocările sale (la fel este și băița gemenilor), însă partea bună este că în doi este mai interesant și s-ar putea ca gemenii tăi să preia cu ușurință acest obicei, scrie WhatToExpect. Dacă ești mamă de gemeni, cu siguranță, ai nevoie de recomandările de mai jos.

Primul semn că gemenii tăi sunt pregătiți să renunțe la scutece sunt indiciile clare pe care ți le dau atunci când vor să facă pipi sau caca. Din momentul în care începi să observi acest lucru tot mai des, olițele intră în joc.

Prin ce se diferențiază antrenamentul la oliță al gemenilor și al unui singur copil?

Cea mai evidentă diferență este numărul de copii pe care îi înveți să stea corect pe oliță și să înțeleagă care este de fapt menirea acestui obiect. Având gemeni, înseamnă că va trebui să ai două olițe, preferabil identice, ca să eviți eventualele certuri. La început, puteți organiza chiar și o mică activitate creativă, în care copiii să lipsească niște stickere pe propria oliță, astfel încât vor putea să le identifice mult mai ușor și vor fi mai entuziasmați să le folosească.

Ce-i de făcut dacă unul dintre gemeni învață să stea pe oliță mai repede decât celălalt?

Fiecare copil are propria personalitate și ar trebui să respecți asta, inclusiv în ceea ce privește antrenamentul la oliță. Mai mult, dacă unul dintre gemeni însușește mai devreme această deprindere, s-ar putea să aibă o influență pozitivă asupra celuilalt geamăn. Când observi că unul dintre gemeni vrea să facă pipi, încurajează-l și pe celălalt să facă același lucru. O altă recomandare importantă ar fi să cronometrezi aceste reprize și astfel îți va fi mult mai ușor să faci antrenamentele în tandem. Pare a fi complicat, însă dacă stabilești o rutină, copiii se vor adapta și vor putea face acest lucru de sine stătător peste o anumită perioadă de timp.

Unii gemeni nu pot învăța să stea pe oliță în tandem și în acest caz nu ar trebui să forțezi lucrurile. Este absolut normal ca unul dintre gemeni să învețe acest lucru chiar și la distanța de un an. Unii copii au nevoie de mai mult timp pentru a trece la alte etape importante de dezvoltare.

Alte sfaturi utile pentru părinții de gemeni:

  • Înainte de ziua X, începeți să vorbiți cu cei mici despre ceea ce urmează și explicați-le că este ceva important pentru ei.
     
  • Cere ajutor. Mamele de gemeni au nevoie de susținere din partea celor dragi sau a profesioniștilor. Fie că optezi pentru ajutorul unei bone sau al unei rude, antrenamentele la oliță ar putea să se desfășoare astfel mult mai ușor și mai puțin stresant.
     
  • Oferiți-le recompense. La început, le puteți da copiilor niște recompense pentru primii pași făcuți în direcția cea bună. Este o metodă excelentă, dar nu apelați la ea prea mult timp pentru că s-ar putea ca cei mici să vă ceară să o faceți și mai departe.
     
  • Nu comparați niciodată reușitele gemenilor. Așa cum am menționat mai sus, fiecare copil se dezvoltă în propriul său ritm și nu ar fi cazul să grăbiți lucrurile sau să-i comparați între ei. Nu încercați să-i demonstrați geamănului care învață mai lent cât de bravo este fratele/sora lui. În loc să fie motivante, comparațiile ar putea intensifica sentimentele de gelozie sau competiție și ar putea provoca regresie.