Copilul dumneavoastră vă poate ajuta prin intermediul unui desen nu doar să găsiți, dar și să neutralizați punctele slabe ale relațiilor de familie.

Rugați copilul să deseneze o familie. În timp ce el  desenează, nu vă implicați în proces, însă urmăriți cu atenție apariția membrilor familiei pe hârtie. Când desenul va fi gata, întrebați copilul cum se numește fiecare personaj din desenul lui și începeți să analizați.

Cum analizezi desenul unui copil care a desenat o familie

După ordinea apariției

Ordinea în care apar membrii familiei indică asupra atitudinii copilului față de o persoană sau alta. De regulă, primul este desenat cel mai drag și iubit membru al familiei. Dacă copilul a uitat pe cineva să deseneze, asta denotă despre relațiile tensionate dintre cei doi. Copilul se  desenează pe sine chiar pe centru - asta înseamnă că el este convins de dragostea părinților față de el. Și dimpotrivă, dacă nu se  desenează deloc – el se simte părăsit și singuratic.

După componență

Dacă pe desen lipsește un membru al familiei, întrebați copilul, de ce a uitat să-l treacă pe hârtie. Un astfel de portret incomplet - este un motiv serios de a vă gândi.

Cum analizezi desenul unui copil care a desenat o familie

După mărime

Cu cât mai mare este autoritatea persoanei desenate, cu atât mai mare va fi figura acesteia pe hârtie. De regulă, copiii respinși se  desenează pe sine mici de tot, iar celor dezmierdați nu le ajunge hârtia pentru a desena imaginea.

După distanță

Atunci când în familie domnește liniștea și armonia, toate personajele sunt desenate aproape unul de celălalt. Cu cât mai aproape copilul se  desenează pe sine alături de unul dintre părinți, cu atât mai mare este legătura dintre el și această persoană. Orice obiect, desenat între oameni, simbolizează o barieră în relațiile dintre acești membri ai familiei.

Cum analizezi desenul unui copil care a desenat o familie

După culoare

Tot ce îi este drag copilului dvs. , el va desena în culori calde. Afecțiunea specială va fi redată în culori aprinse. Dacă haina cuiva a fost colorată de copil în culoarea albastră, asta înseamnă, că lui îi este confortabil alături de această persoană. Dacă haina va fi de culoare verde – înseamnă că această persoană se bucură de respect și este importantă pentru copil. Culoarea galbenă înseamnă impulsivitatea și conducerea către acțiune, culoarea roșie – agresiune, culoarea neagră – semnalizează despre neperceperea emoțională a unei rude.

După părțile corpului

Trăsăturile faciale desenate cu atenție vorbesc despre dragostea și importanța părintelui pentru copil. Dacă și-a evidenția propria față – este un semn de narcisism și unei atenții sporite față de aspectul său, însă până la vârsta de 4 ani un astfel de desen este o normă. Dacă micul pictor l-a desenat pe unul din părinți prea mare, posibil această persoană îi face copilului multe observații. Dacă lipsește gura sau aceasta este prea mică - în realitate personajul își ascunde sentimentele. Dinții desenați vorbesc despre agresiune. Personajelor cu ochii mari le este frică de ceva, iar cei cu ochii mici – ascund ceva. Mâinile lungi sau lipsa totală a acestora, înseamnă că, omul are influență și face presiuni asupra copilului. Mâinile scurte vorbesc despre slăbiciunea interioară. Iar dacă copilul s-a desenat pe sine cu mâinile în sus, el dorește să se afirme în familie, el nu are suficientă atenție.

Cum analizezi desenul unui copil care a desenat o familie

Copilul dvs. vă poate ajuta nu doar să găsiți, dar și să neutralizați punctele slabe în relațiile familiale.

Dacă v-ați zăpăcit și nu puteți interpreta capodopera copilului dvs, întoarceți foia de hârtie și faceți un test ”Familia pe care mi-o doresc”. Rugați copilul să deseneze familia viselor lui, și veți vedea, ce nu ajunge fiecărui dintre voi pentru a fi fericiți și a dărui dragoste celor apropiați.

Cum analizezi desenul unui copil care a desenat o familie